ECB ongerust over hervorming stabiliteitspact

De Europese Centrale Bank (ECB) is 'ernstig verontrust' over de hervormingen van het stabiliteitspact waarover de ministers van Financiën zondagavond een akkoord hebben bereikt....

Van onze correspondent Bart Dirks

Maandag zei de raad van bestuur van de ECB te vrezen dat 'het vertrouwen in het begrotingskader van de EU' en 'de houdbaarheid van de overheidsfinanciën van de eurolanden worden ondermijnd, aangezien het pact soepeler wordt bij buitensporige tekorten. Landen mogen, meer dan voorheen, verzachtende omstandigheden aanvoeren.

Voorzitter Nout Wellink van De Nederlandsche Bank sluit zich aan bij de kritische ECB-verklaring. 'Wij willen eigenlijk liever geen uitkomst dan een slechte uitkomst', zei hij vrijdag al. 'Een zwakker pact kan leiden tot een hogere rente in de eurozone. Dat is slecht voor de economische groei.'

Volgens Wellink is het probleem niet dat het begrotingstekort 3 of 3,5 procent bedraagt, maar dat de eurolanden weigeren hun 'budgettaire soevereiniteit' over te dragen aan de Europese Commissie'.

Theo Waigel, de voormalige Duitse minister van Financiën die in 1997 een stempel drukte op het oorspronkelijke pact, noemde maandag de door de huidige Duitse regering afgedwongen hervormingen 'een zonde tegen onze kinderen'. De volgende generatie zal volgens Waigel (CDU) de oplopende schulden moeten afbetalen.

Waigel, minister onder bondskanselier Kohl, is vooral verbolgen dat kanselier Schröder zijn zin heeft gekregen wat betreft de kosten van de Duitse hereniging als verzachtende omstandigheid. Volgens Waigel had Duitsland daar in 1997 met opzet niet om gevraagd. Het land vreesde dat elk land dan eigen uitzonderingen zouden gaan eisen.

Ook de financieel woordvoerder van de CDU in de Bondsdag, Michael Meister, is negatief. 'We hebben allemaal een helder signaal gekregen dat de euro niet zo sterk zal zijn als de voormalige Duitse mark', zei hij. Volgens hem wordt het vertrouwen in de euro geschaad omdat enkele landen, inclusief Duitsland, niet bereid zijn tot begrotingsdiscipline.

Schröder veegde de kritiek gisteren van tafel. Die was volgens hem afkomstig van mensen 'die geen verstand van economie hebben'. Schröder en de andere Europese regeringsleiders moeten de hervormingen van het pact vandaag op de EU-top bekrachtigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden