ECB mengt zich voorlopig niet in wereldwijde valutaoorlog

De Europese Centrale Bank gaat niet mee in de tendens valutakoersen te verlagen. Ongebruikelijke schommelingen zijn een bedreiging, aldus ECB-president Trichet.

Peter de Waard

WASHINGTON De eurozone mengt zich voorlopig niet in de wereldwijde valutaoorlog. De Europese Centrale Bank besloot donderdag de rente niet te verlagen, wat andere landen wel hebben gedaan.


Net als zijn Franse IMF-collega keerde president Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) zich tegen interventies op de valutamarkt. 'Valutakoersen moeten een weerspiegeling zijn van de fundamentele economische verhoudingen in de wereld', zo zei hij. Excessieve volatiliteit en 'ongebruikelijke schommelingen' zijn een bedreiging voor de financiële stabiliteit, aldus de ECB-topman. De euro reageerde sterk op de uitspraken van Trichet en kwam donderdagavond op de valutamarkten weer boven de 1,40 dollar.


IMF-topman Strauss-Kahn stelde op een persconferentie in Washington dat landen die hun wisselkoers als wapen gebruiken om hun economie te stimuleren het herstel van de internationale economie blokkeren. 'Dat is niet goed voor de economie. Voor een nieuw evenwicht moeten wisselkoersen vrijuit kunnen bewegen.'


De IMF-topman waarschuwde dat de internationale samenwerking die op het hoogtepunt van de crisis ontstond, afbrokkelt. 'De bereidheid om samen te werken neemt af, dat is een reële bedreiging. Als de geschiedenis ons iets leert, dan is het dat er geen nationale oplossing is voor een mondiale crisis.'


Japan en Zuid-Korea zeiden donderdag te willen meewerken aan een gecoördineerd plan voor aanpassing van de wisselkoersen. Japan heeft de afgelopen weken op grote schaal dollars gekocht om de koers van de yen naar beneden te krijgen en de exportpositie te verbeteren. Zuid-Korea, dat zijn exportpositie daardoor bedreigd zag, deed hetzelfde.


Japan voelt zich in het nauw gebracht door China, dat de koers van de aan de yuan gekoppelde dollar nauwelijks lijkt te willen opwaarderen. Sinds juni is de Chinese munt slechts 2 procent in waarde gestegen ten opzichte van de dollar.


IMF-baas Domique Strauss-Kahn wil dat China de koers van de munt snel verder laat oplopen. 'Als dat niet gebeurt, dreigt een nieuwe crisis. De overwaardering van de yuan is een bron van spanningen in de wereldeconomie', aldus Strauss-Kahn.


Hiermee schaart het IMF zich achter de VS en de EU, die China al eerder van valse concurrentie hebben beschuldigd door de koers van de yuan kunstmatig laag te houden. Opvallend is dat de Wereldbank, de zusterorganisatie van het IMF, zich tot nu toe niet over de valutaoorlog wil uitlaten. De Amerikaanse president van de Wereldbank vermeed gisteren elke kritiek op de interventies op de valutamarkten.


Valuta-oorlog speelt zich af op drie fronten

Aziatische front: China houdt de koers van de yuan kunstmatig laag, zodat de riante exportpositie wordt behouden. Japan, dat kampt met een stagnerende economie, is daardoor gaan interveniëren. Het manipuleert de koers van de yen door de rente naar 0 procent te verlagen en dollars te kopen in ruil voor yens. Zuid-Korea, Taiwan en Singapore voelen zich daardoor bedreigd in hun exportpositie en hebben ook geïntervenieerd.


Het Latijns-Amerikaanse front: Brazilië wil niet dat speculanten zijn munt, de real, omhoog drijven. Daarom is de belasting op instromend kapitaal verdubbeld. Andere Latijns-Amerikaanse landen vinden dat ze daardoor worden bedreigd. Columbia, dat op de koffiemarkt concurreert met Brazilië, is de koers van de eigen munt gaan drukken.


Het Amerikaans-Europese front:de VS moeten meer exporteren om het handelstekort terug te brengen. Een lage dollar helpt daarbij. Door de geldpersen aan te zetten via het opkopen van eigen staatsobligaties en de economie te blijven stimuleren, is de dollar ten opzichte van de euro fors in waarde gedaald.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden