ECB kiest voor laagste rentetarief ooit en gaat leningen opkopen

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vanmiddag onverwacht de rentetarieven in de eurozone nog verder verlaagd. Dat maakte de ECB vandaag bekend. De stap onderstreept de vastberadenheid van de ECB om Europa's zwakke herstel niet te laten omkeren. Om diezelfde reden start de centrale bank per oktober met de opkoop van herverpakte leningen en obligaties bij banken.

redactie
Mario Draghi Beeld ap
Mario DraghiBeeld ap

Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, verandert daarmee naar het historisch lage peil van 0,05 procent. De ECB verlaagde in juni ook al de rente in een poging de inflatie in de eurozone aan te jagen, naar het eveneens historisch lage tarief van 0,15. Toen werd al gezegd dat het bijna niet meer lager zou kunnen.

Dat de ECB toch een verdere stap neemt, heeft te maken met de stagnerende groei en lage inflatie in de eurozone, waardoor - in combinatie met de crisis in Oekraïne - een nieuwe recessie dreigt. De renteverlaging moet ervoor zorgen dat bedrijven en consumenten meer gaan investeren en consumeren en minder gaan sparen. Leningen voor het kopen van een huis of het bouwen van een nieuwe fabriek moeten daardoor nog goedkoper worden.

Herverpakte leningen en obligaties
De Europese Centrale Bank (ECB) zet een nieuw wapen in om de kredietverlening in de eurozone aan te jagen. Met ingang van oktober start de centrale bank met de opkoop van herverpakte leningen en obligaties bij banken, zo maakte ECB-president Mario Draghi vandaag bekend. De omvang van het programma wordt in oktober bekendgemaakt.

Met de opkoop hoopt de ECB de kwakkelende Europese economie te ondersteunen. Voor dit jaar wordt gerekend op een groei van 0,9 procent, terwijl voor 2015 een plus van 1,6 procent wordt voorspeld. De bank rekent nu ook op een iets lagere inflatie dit jaar dan eerder werd voorspeld.

null Beeld epa
Beeld epa

Negatieve rente gestegen
De negatieve rente die de ECB andere banken in rekening brengt voor het stallen van geld, is gestegen. Een bank die 10 miljoen overtollig geld tijdelijk op een rekening bij de ECB zet, moet daar 0,2 procent op jaarbasis toebetalen. Dat moet banken dwingen weer gemakkelijker krediet te verstrekken aan huizenkopers en bedrijven.

Euro
Als reactie op de verrassende renteverlaging is de euro gedaald naar het laagste niveau in meer dan een jaar tijd. De euro werd na het nieuws voor 1,3025 dollar verhandeld, tegen 1,3140 dollar vlak voor het rentebesluit. De sterke euro is volgens velen een van de oorzaken van de lage inflatie in de eurozone. Als de munt verzwakt ten opzichte van andere valuta's, lopen de prijzen van importgoederen op en neemt de geldontwaarding toe. Een zwakkere euro kan ook de export van de eurolanden stimuleren, doordat hun goederen aantrekkelijker worden op buitenlandse markten.

null Beeld belga
Beeld belga

Hypotheekrente
De Vereniging Eigen Huis (VEH) acht de kans op een verdere daling van de hypotheektarieven gering, nu de Europese Centrale Bank (ECB) zijn rentes opnieuw heeft verlaagd. 'De kans dat de hypotheekrente nog iets verder kan dalen, is wel groter dan dat hij gaat stijgen', zei Hans André de la Porte van VEH donderdag. Hij wijst erop dat de renteverlaging door de ECB minimaal is.

En er is geen één-op-één-verband tussen de rente van de ECB en de hypotheektarieven, zoals vaak wordt gedacht, aldus de belangenbehartiger van woningbezitters. Het verschil zit hem vooral in het feit dat de ECB niet direct aan consumenten geld uitleent, maar aan banken en dan ook nog voor korte tijd. Hypotheken zijn langlopende leningen en de rentetarieven bestaan uit veel meer componenten. Alleen mensen met een variabele hypotheekrente zouden misschien enig voordeel van het jongste rentebesluit kunnen hebben, stelt André de la Porte.

De concurrentie onder hypotheekverstrekkers in Nederland is bovendien nog altijd beperkt. 'En banken willen zelf ook verdienen aan deze verlaging. Geen enkele bank is verplicht om de tarieven nu te verlagen.'

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden