ECB haalt bij nationale centrale banken 5 miljard euro op

AMSTERDAM - De Europese Centrale Bank heeft vlak voor het begin van de top van Europese regeringsleiders het eigen kapitaal verdubbeld. In totaal werd ruim 5 miljard euro opgehaald bij de nationale centrale banken, waardoor het kapitaal nu is toegenomen tot 10,76 miljard euro.


De kapitaalsverhoging is noodzakelijk om obligaties van zwakke eurolanden te kunnen blijven opkopen. Daarnaast wil de ECB hiermee de regeringsleiders duidelijk maken dat de reddingsoperatie van de euro niet gratis is.


De Nederlandsche Bank draagt 230 miljoen euro bij aan de kapitaalsvergroting, de Bundesbank in Frankfurt ruim 1 miljard.


In totaal heeft de ECB sinds mei voor 72 miljard euro aan staatsobligaties uit de markt genomen om de koersen te ondersteunen. Het gaat met name om schuldpapier van Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje. Als dit papier minder waard wordt zal dit ten koste gaan van het kapitaal van de ECB en indirect ten koste van alle 27 EU-lidstaten.


Spanje plaatste donderdag opnieuw twee staatsleningen, dit keer langlopende van 10 en 15 jaar. In totaal kon 2,4 miljard uit de markt worden gehaald tegen rentepercentages van 5,49 en 5,99 procent. Dat is aanzienlijk meer dan de rente die een maand geleden nog op deze leningen moest worden vergoed.


Eerder deze week plaatste Spanje twee kortlopende leningen van respectievelijk 12 en 18 maanden, waarop 3,4 en 3,7 procent moest worden vergoed.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden