ECB begint nog niet met opkopen staatsobligaties probleemlanden

De Europese Centrale Bank zal vanmiddag niet beginnen met het opkopen van obligaties van wankele eurolanden. ECB-voorzitter Mario Draghi zal alleen bekendmaken hoe een hulpprogramma er uit kan zien, zeggen betrokkenen. En bovenal: onder welke strikte voorwaarden een opkoopprogramma wordt gestart.

VAN ONZE CORRESPONDENT

BRUSSEL - Ondanks zware druk van Spanje en Italië, de voornaamste profiteurs van een opkoopprogramma, peinst Draghi er niet over met een open geldbuidel de obligatiemarkt op te gaan. Dat wil hij zelf niet en mede-bestuurslid Weidmann (baas van de Bundesbank) al helemaal niet. De beurzen speculeerden daar wel op. De Spaanse en de Italiaanse rente daalden daardoor met 0,2 procentpunten naar respectievelijk 6,4 en 5,5 procent.

De ECB komt alleen in actie als het betrokken land zich vastlegt op een zwaar hervormings- en bezuinigingsprogramma. Spanje en Italië moeten daarvoor eerst aankloppen bij het Europees noodfonds. Het fonds stelt een lange saneringslijst op waarvan de uitvoering wordt gecontroleerd door de inmiddels beruchte 'trojka': de inspecteurs van de ECB, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie.

De eis van Draghi is niet alleen bedoeld om Weidmann over de streep te trekken. De ECB heeft haar les geleerd in 2011. Toen kocht de bank voor miljarden euro's aan Italiaanse obligaties omdat de toenmalige premier Berlusconi beloofde snel financieel orde op zaken te stellen. Hij deed dat niet en de ECB had geen middel om dat af te dwingen. Met de trojka en het noodfonds als bondgenoot, heeft de ECB meer zekerheid dat Madrid en Rome hun afspraken nakomen. Een andere waarborg is dat Draghi alleen kortlopend schuldpapier (tot drie jaar) wil opkopen. Dat beperkt de risico's voor de bank omdat de terugbetaling op afzienbare termijn moet geschieden.

Afgelopen maandag verdedigde Draghi achter gesloten deuren in het Europees Parlement het opkopen van obligaties door de ECB. Hij benadrukte dat de hoge rente die Spanje en Madrid moeten betalen om hun schulden te financieren, mede wordt veroorzaakt door twijfel over het voortbestaan van de euro. Dat kan de ECB volgens Draghi niet accepteren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden