EC grijpt niet in: handel in CO2-uitstoot klapt in

De Europese handel in emissierechten is donderdag ingeklapt. Dit gebeurde na de weigering van de Europese commissie industrie, onderzoek en energie om de komende jaren minder emissierechten op de markt te brengen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

AMSTERDAM - Het Europees Parlement had daar eerder op de dag voor gepleit. De Europese markt voor emissierechten, waarmee bedrijven hun uitstoot van broeikasgassen als CO2 kunnen afkopen, is verzadigd. De prijzen voor de uitstootrechten zijn fors gedaald. De handel in de rechten moet werken als een stimulans voor bedrijven om minder CO2 uit te stoten, maar als de prijs laag is, zal dit nauwelijks een prikkel zijn voor bedrijven om er iets aan te doen. De Europese Commissie stelde dan ook voor de komende jaren minder rechten de markt op te brengen.

Door de economische crisis en de gedaalde bedrijvigheid en energiebesparende Europese wetten (zoals het verbod op gloeilampen) is er een overschot aan uitstootrechten ontstaan.

Europees commissaris Hedegaard (Klimaat) hoopt dat het inklappen van de handel 'de laatste 'wake-upcall' is voor de lidstaten en het Europees Parlement. Zij roept ze op zich verantwoordelijk te gedragen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden