Opinie

'Ebru Umar is selectief verontwaardigd'

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 30 april.

Metro-columniste Ebru Umar in haar vakantiehuis, de dag na haar vrijlating.Beeld anp

Hoezo beledigen?

In sommige culturen weegt het 'recht' om je beledigd te voelen zwaarder, in andere culturen het 'recht' om te beledigen. Daar kun je het over hebben. Zelfs met Erdogan.

Maar onze wet stelt (Wetboek van Strafrecht, artikel 118 - 1, en verder) dat opzettelijke belediging van het hoofd of een lid van de regering van een bevriende staat, in de uitoefening van zijn ambt in Nederland verblijvende (!), wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.

Duidelijk? 'In de uitoefening van zijn ambt in Nederland verblijvende'.

K. Bisschop, Zwaag

Selectieve verontwaardiging

Ebru Umar vond vorig jaar dat de Nederlandse journaliste in Turkije Fréderike Geerdink haar celstraf wegens 'terroristische activiteiten' (berichtgeving over Koerden) over zichzelf afriep (Radio 1, 7 april 2015). Een risico dat ze zelf nooit zou lopen. Zij zou het niet doen, die Koerden moesten in hun eigen sop gaar koken. Ik kan dat interview maar niet van me afzetten. Waarom nu die massale verontwaardiging? Omdat een columniste recht heeft op het vrije woord? Omdat het een perfect voorbeeld is van de megalomane handelwijze van Erdogan?

Maar ze vecht niet voor het vrije woord, is niet opgepakt voor kritische journalistiek maar vanwege simpele provocatie zoals #fuckerdogan-tweets. Waar ik van sta te kijken is de door haar zo gehate slachtofferrol waarin ze nu kruipt. Is parttime in Turkije willen wonen, maar het je niet houden aan de wetten daar, niet precies waar ze 'Nederturken en mocro's' van beschuldigt? Als legitieme journalistiek zoals die van Geerdink volgens haar niet het verdedigen waard is, waarom schelden op schoolpleinniveau wel?

Mercan Sarioglu, Rotterdam

Martelaar van het vrije woord

Tja, een boel commotie over Ebru en de persvrijheid waarvoor zij symbool staat. Er klopt echter, volgens mij althans, iets niet in al die hoogdravende commentaren waarin met grote stelligheid wordt beweerd dat Ebru het volste recht zou hebben om haar geprofileerde mening ook in Turkije aan de man te mogen brengen. Ik ben het overigens volledig eens met de kritiek op Erdogan. De pers moet in alle vrijheid kritiek op autoriteiten kunnen uitoefenen.

Ik ken Ebru als columnist die graag irriteert om reactie uit te lokken. Ikzelf heb indertijd in mijn rol als Breekijzer ( 1996-2004 RTL en SBS) regelmatig autoriteiten geïrriteerd met hetzelfde oogmerk. Dat kan in Nederland, tenminste als het algemeen belang, het duiden van een situatie, voorop staat.

Maar stel dat ik in het democratische Amerika, waar de vrijheid van meningsuiting stevig in de grondwet is verankerd, op dezelfde manier te werk zou zijn gegaan? (Ik heb overigens geprobeerd om Breekijzer in de VS te maken). Ik zou nooit langs de portier zijn gekomen. Nooit een gebouw hebben kunnen binnendringen om de autoriteit direct aan te spreken. Amerikanen mogen namelijk het recht in eigen hand nemen om 'intruders' van hun 'property' te verwijderen. Ik zou letterlijk het terrein afgeknuppeld worden. Mijn vraag aan de commentatoren is: zou ik ook martelaar van het vrije woord zijn als ik bont en blauw vanuit een Amerikaans hospitaal mijn beklag doe over de inperking van de vrije meningsuiting?

Pieter Storms, Monaco

Pieter Storms.Beeld anp

Bizar gedoogbeleid

Na het interview gelezen te hebben over het aanpakken van hennepkwekerijen in Brabant (Ten eerste, 26 april) blijf ik mij verbazen over het vreemde gedoogbeleid in Nederland. Hoe kun je nu nog steeds in 2016 veel (belasting)geld blijven steken in het opsporen van hennepkwekerijen en bestraffen van de betrokkenen terwijl coffeeshops legaal zijn en er cannabis verkocht mag worden, en zelfs apotheken het verstrekken? Dat is hetzelfde als een bakker die brood mag verkopen terwijl tarwemeel verboden is. Dat gaat natuurlijk niet en dat werkt al heel veel jaren niet. Legaliseer de hennepteelt en laat die door erkende telers uitvoeren. Als coffeeshops aanvoer krijgen voor een goede prijs, wordt de thuisteelt vanzelf minder en hebben politie en justitie veel meer tijd over voor andere zaken die aandacht nodig hebben.

Daan Wals, Nijmegen

Koning van Nederland

Je kunt volgens de Bijbel niet twee heren dienen. De één moet je eren, de ander haten of verachten. Peter Vermeij (O&D, 27 april) hoopt dat een dergelijke boodschap ook in de Koran voorkomt, en dat deze bij Turkse jongeren uitvalt ten gunste van onze koning en tegen Erdogan. Ik niet. De koning van Nederland is niet mijn heer, noch zou hij dat van iemand moeten zijn, en het is zeer wel mogelijk om warme gevoelens jegens meerdere landen te koesteren. Uit de redenering van Vermeij blijkt dat religie, om het even welke, leidt tot archaïsch denken. Daarin staat de islam bepaald niet alleen.

Marcus van Engelen, Leiden

Borstvoeding

Met interesse het stuk over borstvoeding gelezen in Vonk van 23 april. Als voorbeeld van de dwingelandij van de voorstanders van borstvoeding het volgende: toen mijn schoondochter bij Etos flesvoeding kocht, kreeg zij de babyzegels niet omdat 'wij dit (flesvoeding dus) niet mogen aanmoedigen'!

Frances van de Water-Smit, Den Haag

Beeld Linelle Deunk

Niet-moeders, lees Vonk

Even wachten kind, ik lees de krant terwijl jij eigenlijk aan de borst wilt. Dankjewel Loes Reijmer voor je mooie en genuanceerde stuk over borstvoeding! In de afgelopen maanden heb ik, na twee 'perfect' met de borst gevoede zonen, mijn derde met veel moeite en inspanning van borstvoeding voorzien. Dagelijks acht keer voeden én acht keer kolven.

Toen ik toen de baby op de leeftijd van drie maanden was de eerste 'kunstvoeding' naar binnen goot, liepen de tranen over mijn wangen. Ik had de bevestiging van een bevriende kinderarts nodig om te geloven dat ook één borstvoeding per dag positieve effecten heeft.

De hormonale druk is dus al zodanig dat maatschappelijke druk totaal niet meer nodig is. En heeft ooit iemand onderzocht wat het humeur van een moeder doet met de gezondheid van haar kind? Niet-moeders lees dit stuk dus, en kies je woorden met zorg als je over borstvoeding spreekt, want jonge moeders hebben het al zwaar genoeg!

Mori van den Bergh, moeder van drie, Utrecht

Kwaliteitskrant

Hierbij wil ik jullie verslaggevers Anneke Stoffelen en Jeroen Visser hartelijk bedanken voor de gevoelige en inlevende reportages over de lotgevallen van Palestijns-Syrische Mohannad ('groeten uit...), die ik al twaalf weken met grote belangstelling en waardering lees. Reportages zoals deze maken dat ik nog steeds blij ben dat er in Nederland kwaliteitskranten bestaan. Ik hoop dat ik Mohannads lotgevallen in Wageningen nog even mag volgen, en ik hoop ook dat het hem in Wageningen goed gaat.

Eelco Ligtvoet, Leiden

Mag het wat minder?

Als taxichauffeur vervoer ik kinderen en gehandicapten. Ik rijd op werkdagen dagelijks over de A73 van Nijmegen naar Boxmeer en vice versa. Het is een vierbaans snelweg. Je mag hier 130 km per uur rijden (Ten eerste, 23 april).

Geregeld zie ik, als ik aan het inhalen ben met 110 km per uur, in mijn achteruitkijkspiegel auto's op hoge snelheid op mij afkomen en vervolgens pas op een paar meter afstand vaart minderen.

Ze kunnen niet uitwijken, want maar twee rijstroken. Gevaarlijk en stressverhogend. Daarom pleit ik ervoor dat voor alle vierbaans snelwegen de maximumsnelheid niet hoger te stellen dan 110 km per uur. Voordelen: minder stress, minder lawaai, minder CO2 , minder ongelukken, dus minder files, dus minder kosten. Een kwestie van beschaving.

Bert La Haye, Nijmegen

Kilometerbord op de A6 tussen Almere en Lelystad.Beeld anp

Smartphonezombies

Wat een prachtige naam smartphonezombies (Ten eerste, 29 april). Ledlampen moeten de smartphoners door knipperende rode lichten in het trottoir gaan beschermen, omdat ze het vertikken om zich aan de verkeersregels te houden.

Het is net als de telefoon in de auto: die is ook verboden, maar hoeveel automobilisten veroorzaken een ongeval, omdat ze zo nodig moeten bellen?

Het beste zou zijn als het verboden wordt om telefonerend over te steken, ook als het licht op groen staat. Uiteraard is het een prachtig communicatiemiddel, maar niet als je aan het verkeer deelneemt, dan moet je altijd alert blijven: met de auto, fiets, brommer, scooter, maar ook lopend met je mobiel. In Amerika overweegt New Jersey al om boetes te gaan invoeren voor overstekende mensen die hun mobiel gebruiken.

Of Nederland ook die kant op gaat?

Arie Bruin, Waarland

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden