Ebolavirus zal niet snel in Nederland opduiken

De kans is klein dat in Nederland het levensbedreigende ebolavirus opduikt. Anders dan landen als België en Engeland bestaan er nagenoeg geen rechtstreekse contacten met de West-Afrikaanse landen waar het virus rondwaart. 'Het betekent niet dat we niet oplettend zijn', zegt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. 'De draaiboeken liggen klaar.'

Lidy Nicolasen
Een speciale ruimte voor mogelijke ebola-patiënten in een ziekenhuis in Londen. Beeld afp
Een speciale ruimte voor mogelijke ebola-patiënten in een ziekenhuis in Londen.Beeld afp

Het aantal ebola-doden neemt snel toe. De uitbraak zette afgelopen week met 45 doden naar een totaal van 932 fors door. Ook het aantal besmettingen blijft stijgen en bedraagt nu 1.711. De patiënten wonen in Guinee, Liberia en Sierra Leone. Niet duidelijk is of het virus ook in Nigeria is uitgebroken. De man die er eind juli overleed, was afkomstig uit Liberia.

Gisteren werd voor het eerst ook een ebola-dode buiten West-Afrika gemeld, toen een 40-jarige man in Saoedi-Arabië overleed. Hij was zondag uit Sierra Leone teruggekeerd naar zijn land. Hij werd in Riyad opgenomen met hevige koorts en bloedingen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzoekt nog of hij werkelijk aan ebola is overleden.

Van Dissel kan niet uitsluiten dat een reiziger het virus ook naar Nederland brengt. Mensen en dieren kunnen het virus doorgeven via urine, zweet, bloed, speeksel, sperma, ontlasting of moedermelk. Hoge koorts en bloedingen zijn de belangrijkste symptomen.

Protocollen
Ziekenhuizen en huisartsen in Nederland wordt sinds het uitbreken van het virus in februari gewezen op de verschijnselen, aldus Van Dissel. Elke week krijgen ze een update van de stand van zaken. Ze moeten teruggrijpen op bestaande en uitgeteste protocollen. 'Wat dat betreft is het met de Mexicaanse griep niet anders dan met ebola. De regels liggen vast en we zijn continu alert. Je kunt je ook voorstellen dat elk ziekenhuis juist op dit moment de protocollen naloopt. Mij lijkt dat een logische gang van zaken', zegt Van Dissel.

Ook vliegmaatschappij KLM houdt de berichten van het RIVM nauwlettend in de gaten. KLM vliegt op Nigeria, maar heeft nog niet besloten vluchten naar dit land te schrappen. British Airways nam gisteren het besluit vluchten naar Sierra Leone en Liberia af te gelasten tot ten minste het eind van deze maand. British Airways zegt bevreesd te zijn het virus mee te nemen naar Europa. De Britse ministers van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken spraken eerder al over een potentiële bedreiging, vanwege de intensiviteit van het vluchtverkeer.

Geen visa
De Arabische vliegmaatschappij Emirates vliegt sinds vorige week niet meer op Guinee. Saoedi-Arabië heeft besloten geen visa te verlenen aan pelgrims die uit de ebola-landen komen. Spanje gaat een 75-jarige ingezetene uit Liberia ophalen. De man is een katholieke missionaris, die in een ziekenhuis in Monrovia ligt. Eerder haalde Amerika een eigen ingezetene terug.

In 2008 werd Nederland geconfronteerd met het marburgvirus, een op ebola gelijkende ziekte die ook alleen in Afrika voorkomt. Tijdens een vakantie in Oeganda raakte een Nederlandse vrouw besmet, nadat ze in contact was gekomen met vleermuizen.

Na terugkeer werd ze in het Leids Universitair Medisch Centrum opgenomen. Ze overleed binnen enkele weken. Van Dissel, destijds hoogleraar in Leiden, was nauw betrokken bij de verzorging van de vrouw.

Een speciale ruimte voor mogelijke ebola-patiënten in een ziekenhuis in Londen. Beeld afp
Een speciale ruimte voor mogelijke ebola-patiënten in een ziekenhuis in Londen.Beeld afp
Een ebola-slachtoffer wordt behandeld in Sierra Leone. Beeld reuters
Een ebola-slachtoffer wordt behandeld in Sierra Leone.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden