NieuwsEbola in Oeganda

Ebolavirus steekt voor het eerst grens Congo over

De al bijna een jaar durende epidemie van het dodelijke ebolavirus in Congo is voor zover bekend voor het eerst de grens overgestoken, naar buurland Oeganda. Een 5-jarige jongen met het virus is in een behandelkliniek opgenomen in het westen van Oeganda, bij de grens met Congo.

Een lid van de begraafploeg die afgaat op meldingen van mogelijke sterfgevallen door ebola in Congo.  Beeld EPA
Een lid van de begraafploeg die afgaat op meldingen van mogelijke sterfgevallen door ebola in Congo.Beeld EPA

Het Oegandese ministerie van Gezondheidszorg en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben dat dinsdagavond bekendgemaakt.

De besmette jongen was eerder met familieleden vanuit Congo naar Oeganda gereisd. Hij is in isolement geplaatst en wordt gemonitord in een speciale kliniek in het grensplaatsje Bwera. Dat ligt vlakbij Oost-Congo, het centrum van de epidemie.

Voor lokale en internationale hulpverleners vormt de al maandenlang gevreesde verspreiding van de ebola-uitbraak tot buiten Congo een extra signaal dat de bestrijding van het virus flink moet worden verbeterd. De uitbraak in Oost-Congo begon al in augustus vorig jaar, maar wordt maar niet onder controle gebracht. In Congo zijn er inmiddels bijna 1.300 bevestigde sterfgevallen door de ebola-epidemie.

Hulpverleners in Oeganda worden nu in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Buurlanden van Congo hielden al rekening met de ziekte sinds die daar vorig jaar was uitgebroken. Er is veel grensverkeer tussen Oost-Congo en bijvoorbeeld Oeganda, Rwanda en Burundi. In Oeganda waren hulpverleners al ingeënt met een experimenteel vaccin tegen het zeer besmettelijke ebola, dat kan worden overgedragen via bloed of andere lichaamsvloeistoffen van een besmet persoon.

Eén na dodelijkste uitbraak

De ebola-epidemie in Congo is de op één na dodelijkste uitbraak van het virus ooit, na de epidemie in West-Afrika van vijf jaar geleden. De bestrijding van de uitbraak wordt ernstig bemoeilijkt door gewapende milities in Oost-Congo en door argwaan van lokale bewoners jegens hulpverleners. Een relatieve meevaller is wel dat in Oost-Congo in de afgelopen tien maanden meer dan 100 duizend mensen zijn ingeënt tegen ebola.

Oeganda is op papier beter in staat om de ebola op te vangen. Dit land heeft niet zulke milities binnen zijn grenzen als Congo. Oeganda’s gezondheidssysteem functioneert ook beter en het land heeft veel ervaring met het bestrijden van ebola. Oeganda heeft volgens de WHO vijf keer eerder te maken gehad met ebola – alleen in Congo was er vaker ebola, dat in 1976 werd ontdekt in Congo, bij de rivier de Ebola.

Lees meer over de ebola-uitbraak

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO maakt zich steeds meer zorgen over de ebola-uitbraak in de Democratische Republiek Congo. Tot nog toe zijn al duizend mensen aan de vaak dodelijke ziekte bezweken, terwijl het aantal mensen dat besmet is geraakt nog steeds toeneemt. Daarmee is het de ergste uitbraak sinds de ebola-epidemie waarbij enkele jaren geleden ruim 11 duizend doden vielen in West-Afrika.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden