Ebola-virus wekt angst voor steeds nieuwe ziekten

Het ebola-virus wordt verspreid via bloed, urine en faeces. De symptomen van de ziekte zijn bloedingen, koorts, diarree en braken....

Van onze wetenschapsredactie

AMSTERDAM

Het virus is een van de verwekkers van de zogenoemde Afrikaanse virale hemorragische koortsen. Het is in 1976 ontdekt, toen zich in noordwest-Zaïre en in zuid-Sudan bijna gelijktijdig twee uitgebreide epidemieën van hemorragische koorts voordeden. Het ontleent zijn naam aan de Ebola, een zijriviertje van de Zaïre.

Het ebola-virus en het verwante Marburg-virus - dat in 1967 in het Duitse Marburg laboratoriumpersoneel besmette dat met nieren van Afrikaanse meerkatten werkte - vormen samen het geslacht van de Filovirussen. Ook het Lassa-virus (een Arenavirus), dat in 1969 in de gelijknamige Nigeriaanse stad werd ontdekt, veroorzaakt hemorragische koorts.

Bij de epidemie in Sudan overleed 60 procent en bij de epidemie in Zaïre zelfs 90 procent van alle geïnfecteerden. Tegen het virus bestaan geen geneesmiddelen.

Niet bekend

Ebola-, Marburg- en Lassa-virus staan model voor de vrees onder microbiologen en virologen dat de mensheid steeds opnieuw geconfronteerd wordt met nieuwe ziekteverwekkers. De recent uitgebrachte Amerikaanse speelfilm Outbreak, (met Dustin Hofmann) over het 'Motabavirus' in het Californische Cedar Creek, is geënt op de ontdekking van het ebola-virus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden