Ebola slaat over: hoogste alarmfase

NAIROBI - De ebola-epidemie in West-Afrika blijft zich verspreiden. De ongeneeslijke ziekte, die in februari de kop opstak in Guinée, heeft inmiddels in vier landen in de regio aan meer dan 660 mensen het leven gekost. De Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO) heeft voor het gebied de hoogste alarmfase afgekondigd.

Een van de recentste slachtoffers viel te betreuren in Lagos, de belangrijkste zakenstad in Nigeria, waar meer dan twintig miljoen mensen op een relatief kleine oppervlakte bijeen wonen. Het ging om een man uit Liberia, een van de landen grenzend aan Guinée. Het slachtoffer was per vliegtuig in Nigeria aangekomen.

'Alle grensovergangen naar Nigeria, zowel luchthavens als zeehavens en landsgrenzen, zijn in hoogste staat van paraatheid gebracht', aldus Onyebuchi Chukwu, de Nigeriaanse minister van Gezondheidszorg. Vergelijkbare maatregelen zijn genomen in Togo, waar de overleden Liberiaan een tussenlanding maakte.

In Liberia is een Amerikaanse arts die ebola-patiënten verzorgde zelf met het potentieel dodelijke virus besmet geraakt. Hij wordt behandeld in de hoofdstad Monrovia. Zijn gezin is teruggekeerd naar de Verenigde Staten. Enkele dagen geleden overleed in het land ook een vooraanstaande Liberiaanse arts aan ebola.

De ziekte, waarvan het virus in dit geval waarschijnlijk is overgedragen door vleermuizen in Guekédou, een streek in Guinée die grenst aan Liberia en Sierra Leone, kost gemiddeld tussen de 70 en 90 procent van de patiënten het leven. Omdat velen van hen overlijden door hevige bloedingen uit lichaamsopeningen, bestaat bij de bevolking een haast mythische angst voor ebola.

Die angst leidt niet alleen tot paniek, maar zorgt er ook voor dat artsen en verpleegkundigen moeilijk hun werk kunnen doen. Daarom is het dat bij deze ebola-uitbraak nog steeds veel tijd moet worden ingeruimd voor voorlichting over de ziekte. Dat gebeurt inmiddels met radioboodschappen, speciale liederen, pamfletten en een aparte korte opleiding voor maatschappelijk werkers.

In Sierra Leone is duidelijk geworden hoe groot de behoefte aan voorlichting is. Veel mensen in het oosten van dat land, in de buurt van Guekédou, geloofden dat behandelende artsen uit het buitenland juist degenen waren die het virus opzettelijk verspreidden. Dat leidde niet alleen tot onrust, maar zelfs tot betogingen.

In Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, werd een vrouw bij wie ebola was geconstateerd door haar familie met geweld weggehaald uit het ziekenhuis. Zij keerde later vrijwillig terug en overleed kort daarna.

In Freetown, waar zij het eerste ebola-slachtoffer was, bestaan nog nauwelijks faciliteiten om patiënten op te vangen.

Het is nog steeds nodig de culturele perceptie van ebola als een welhaast duivelse ziekte te veranderen, meent Craig Manning van het Amerikaanse Centre for Disease Control (CDC). 'Niet door mensen tegen te spreken, maar door ze de tijd te geven de juiste informatie tot zich te nemen.'

Dat blijkt nog altijd uiterst ingewikkeld.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden