Ebola dreigt zich te verspreiden over West-Afrika

De ongeneeslijke ebola-ziekte dreigt zich te verspreiden naar nog meer landen in West-Afrika. Voor het bestrijden van de epidemie, die in februari in Guinee begon en ook slachtoffers eist in Liberia en Sierra Leone, is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties 'drastische actie' nodig.

NAIROBI - Bijna 400 personen zijn aan de ziekte overleden. Ongeveer evenveel mensen zijn mogelijk besmet met ebola. Hun kans op overlijden bedraagt tussen de 60 en 90 procent. De ziekte, oorspronkelijk afkomstig van vleermuizen, kan zich verder verspreiden door menselijk contact.

Behalve de drie landen in West-Afrika waar ebola al enkele maanden heerst, lopen volgens de WHO nu ook de buurlanden Ivoorkust, Mali en Guinee-Bissau kans op besmettingen binnen hun grenzen. De VN-organisatie adviseert voor het gebied geen reisverbod, maar zegt wel dat omringende landen zich moeten 'voorbereiden' op de dodelijke ziekte.

De WHO heeft zo'n 150 medische deskundigen in het ebola-gebied werken. Volgens Luis Sambo, de WHO-directeur voor Afrika, is sprake van een regionale crisis die 'krachtig optreden' vereist. Overigens zijn de meeste doden gevallen in een relatief beperkt gebied, de streek Guekédou in het zuiden van Guinee.

De huidige epidemie is de grootste sinds 1976, toen ebola in Centraal-Afrika voor het eerst uitbrak. De hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG), die vanaf het begin medische assistentie heeft verleend, waarschuwde al eerder voor verdere verspreiding. Volgens de organisatie is de internationale aandacht voor de epidemie nog steeds ver beneden de maat.

Ook lokale overheden in de getroffen landen blijven tot op heden ernstig in gebreke, zo meent AzG. Overheden, lokale hulpverleners en religieuze instanties zouden weigeren de ernst van de epidemie onder ogen te zien, waardoor het niet alleen ontbreekt aan voldoende voorlichting aan de bevolking, maar ook aan beschermend optreden.

Zo komt het ook nu nog voor dat familieleden van een aan ebola overleden patiënt toestemming krijgen het lichaam van hun naaste gereed te maken voor de begrafenis, bijvoorbeeld door het te wassen en opnieuw aan te kleden voor de uitvaart. Daardoor bestaat door lichaamscontact het risico dat zij zelf besmet raken.

Onlangs is ook gewaarschuwd voor verdere verspreiding van ebola buiten de regio in West-Afrika, tot zelfs buiten het continent. Het zou dan gaan om reizigers die zijn besmet met ebola, maar hiervan nog niet op de hoogte zijn, omdat het soms drie weken kan duren voordat de symptomen van de ongeneeslijke ziekte zich openbaren.

Na bijna veertig jaar is het niet gelukt om een vaccin danwel een effectief medicijn tegen ebola te ontwikkelen. De ziekte is niet alleen ongeneeslijk, de manier waarop patiënten hun einde vinden is vaak ook gruwelijk, zoals door zware koorts, hevige bloedingen en grote schade aan het centrale zenuwstelsel.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden