'EBI in Vught humaner na verbouwing'

De Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught wordt ingrijpend verbouwd om de gevangenis humaner en veiliger te maken. Directeur G....

Volgens de EBI-chef bestonden de bouwplannen al voor de fatale vechtpartij van vorig jaar september. Een gedetineerde, die betrokken was bij de vechtpartij op de luchtplaats, overleed een dag na de confrontatie aan hersenletsel. Het incident heeft de definitieve beslissing over de verbouwing wel versneld. In de EBI, ook wel Fort Vught genoemd, worden gevangenen opgeborgen die worden gezien als zeer vluchtgevaarlijk.

Op de luchtplaatsen van de EBI worden voor 1,3 miljoen gulden hekconstructies gebouwd. Door het hekwerk hebben gevangenen en bewakers veel directer contact, zeggen EBI-bewakers. Nu worden cipiers en gevangenen tijdens het luchten nog gescheiden door pantserglas. Communicatie vindt plaats via een intercom.

'Het scheelt al heel veel als er een echte scheidsrechter is bij het badmintonnen', zegt een afdelingshoofd in de EBI. Meer directe communicatie tussen bewoners en bewakers zou ook meer veiligheid opleveren. Schotman spreekt van 'relationele beveiliging'.

De directie ziet in de vechtpartij van september geen aanleiding tot extra maatregelen. Volgens Schotman had zo'n incident overal kunnen plaatsvinden. 'Je hoort in deze maatschappij wel vaker dat iemand een paar rotklappen krijgt.'

De EBI-directie stond het afgelopen jaar herhaaldelijk onder grote druk. Geestelijk verzorger T. van Brussel kritiseerde het 'inhumane regime' en moest het veld ruimen. Directeur B. Molenkamp van de penitentiaire inrichtingen Nieuw-Vosseveld, waarvan de EBI een onderdeel is, zegt dat het personeel zich door het verwijt van Van Brussel 'in de rug voelde aangevallen'.

De EBI zoekt volgens Molenkamp voortdurend naar mogelijkheden het regiem humaner te maken. Zo mogen gedetineerden sinds kort een gitaar op cel hebben. Wie daarvoor kiest, wordt bij het verlaten van de cel wel eerst geboeid. Schotman: 'Iedere bewaarder zag namelijk al een snaar als wurgkoord om zijn nek zitten.'

De inspectie voor de gezondheidszorg is naar aanleiding van de vechtpartij een onderzoek begonnen naar de medische zorg in de EBI. Ook laat minister Korthals van Justitie onderzoek verrichten naar de psychische en fysieke gevolgen van een langdurig verblijf in de EBI.

EBI-psycholoog E. Bulten ziet 'geen spectaculair verschil' tussen EBI-gevangenen en andere gedetineerden. Volgens EBI-verpleegkundige J. de Kok verkeren de gevangenen in prima conditie. 'Ze zijn er fysiek zelfs beter aan toe dan gedetineerden uit andere gevangenissen, omdat ze veel meer tijd krijgen om te sporten', zegt hij.

Molenkamp denkt dat 'de geschiedenis heeft bewezen dat de EBI geen wandelende tijdbommen creëert, zoals zo vaak is verondersteld. Sommigen draaien al weer heel goed mee in andere inrichtingen.'

Hij zet bovendien vraagtekens bij de mogelijkheid de EBI-effecten wetenschappelijk vast te stellen. 'Je moet meten hoe iemand binnen komt, hoe iemand naar buiten gaat en hoe iemand het in een andere inrichting zou hebben gedaan.'

Minister Korthals van Justitie schreef in december in een brief aan de Tweede Kamer dat de EBI niet is ingesteld op de behandeling van ernstig geestelijk gestoorde gedetineerden. Psycholoog Bulten onderschrijft Korthals' stelling. Maar er is volgens hem vooralsnog geen alternatief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden