Easy pop op een handdoekje

Geen zware muziek, maar liggend in de zon luisteren naar laagdrempelige pop. Dat is het idee achter het festival Concert at Sea in het Zeeuwse Renesse. Een idee van de band Bløf, om Zeeland uit de culturele luwte te blazen. 'Laagdrempelig, maar niet plat.'

RENESSE - Er waren edities dat het festival 55 duizend man trok. 55 duizend! Dat betekent dat zo'n 'festivalletje' in een hoekje van Schouwen-Duiveland in Zeeland wat bezoekersaantallen betreft maar ietsjes onderdoet voor een Pinkpop en een Lowlands. Maar mooi niet dat Concert at Sea, afgekort tot Cas, in het Zeeuwse Renesse dezelfde landelijke bekendheid geniet.


'Heeft natuurlijk ook met de programmering te maken.' Paskal Jakobsen hanteert routineus de soundbite 'laagdrempelig maar niet plat'. Op Cas treden Nederlandstalige artiesten op als De Dijk, Racoon, Di-Rect en Anouk. De zanger van Bløf, medeorganisator van het festival, staat naast festivaldirecteur Lesley Grieten op het talud van de Brouwersdam dat associaties oproept met een geasfalteerd duin en kijkt hoe zijn kindje langzaam vorm krijgt.


Het popfestival dat sinds 2006 wordt gehouden, is in opbouw. Horecatentjes liggen verspreid over het terrein en het grote podium recht tegenover het talud staat overeind. Het loopt op rolletjes. Alleen het weer kiest vandaag liever voor stemmingsvol Zeeuws grijs dan voor festivalblauw. Maakt Jakobsen zich geen zorgen over, hij heeft de voorspellingen voor het weekend al gehoord. Had hij al verteld dat ze een eigen weerman hebben bij Concert At Sea? En partners als het Algemeen Dagblad en 3 FM? De NTR gaat delen van het festival uitzenden. Vrijdag en zaterdag zijn ongeveer vijfhonderd man aan het werk om Zeeland uit de culturele luwte te blazen.


Toegegeven, voor een popmuziekliefhebber die zich wil laten verrassen, is Concert at Sea minder interessant. De aantrekkingskracht zit hem in de idyllische omgeving als decor en live easy listening pop als soundtrack, allebei op maat gesneden voor een zomers dagje uit.


Grieten: 'Je ziet het zo gauw de eerste bezoekers komen. Het vlakke gedeelte voor het podium blijft leeg. Ze gaan meteen het talud op, spreiden de handdoek en gaan liggen.' De traditie is dat je bij Cas de muziek, net als de zon, over je heen laat komen.


Jakobsen schat dat de festivalgangers voor 60 procent voor de muziek komen. 'Voor de rest gaat het om de gedeelde ervaring. Dit hier is echt superfeelgood. Het klinkt misschien een beetje flowerpower maar daarom programmeren we ook bewust geen hele donkere, zware muziek.'


Cas is geboren uit toeval en uit zijn krachten gegroeide dorpse gezelligheid. De eerste editie in 2006 was volgens Jakobsen een cadeautje aan de bewoners van het eiland. 'Wij hadden hier in 2003 met Bløf in de open lucht opgetreden op uitnodiging van Stichting Renesse. Dat ging fantastisch en we dachten: laten we een festivalletje organiseren waar we zelf ook kunnen spelen.' In 2006 vond de eerste editie plaats met onder andere Ilse DeLange, Racoon en uiteraard Bløf zelf. Met meer dan 50 duizend bezoekers meteen een succes.


Het is een begrip in de provincie, dat gek genoeg veel meer bezoekers uit de rest van Nederland trekt. Jakobsen: '25 procent komt hier vandaan. Maar vergeet niet, er wonen hier in verhouding met andere provincies ook veel minder jongeren'.


Al moesten in de loop der jaren nog wel wat kinderziektes worden overwonnen. Een wolkbreuk gooide roet in het eten tijdens de editie van 2007 en er werd vastgesteld dat boerenland niet de meest voor de hand liggende parkeerruimte biedt. Grieten: Een paar honderd auto's hebben hier uren vast gezeten in de modder.'


Heel soms schuurden ook de tijdelijke regels van invasie met inheemse gewoontes. Lokale bewoners die gewoon naar huis wilden, werden wel eens door verkeersregelaars teruggefloten. Sinds 2009 vergezellen leden van de dorpsraad verkeersregelaars om vertrouwde gezichten te spotten.


En dan zijn er nog de milieurestricties, want de omgeving van de Brouwersdam is een natuurgebied. Ten westen van het podium loopt over de dam een indrukwekkende steigerconstructie, de waterleiding. Op het terrein is opslag van grote volumes verboden, dus worden daarachter waterputten geslagen.


Vuurwerk of iets leuks met Thaise lampionnetjes? Moesten ze ook van afzien. Grieten: 'Voor je het weet, heb je een duinbrand of zitten hier zeehondjes op vuurpijlen te kauwen.'


De beperkingen bleken geen enkel probleem. Sterker nog, in de zorg om het milieu heeft de band van Jakobsen het voortouw genomen. 'Het festival vindt geheel klimaatneutraal plaats. Na een berekening van wat het festival aan CO2 uitstoot kost, wordt dat bedrag gestort in ons Umoja klimaatfonds en uiteindelijk gaat het naar een biogasinstallatie in Nepal.'


Lokale trots met landelijke uitstraling en zelfs een beetje mondiaal bereik, dat is het. Jakobsen krijgt er elke keer weer 'een natte luier van'. Het leeft. Jaarlijks worden er zieltjes gewonnen.


Grieten weet nog dat de commissaris van de koningin in Zeeland, Karla Peijs, is langsgeweest. 'Die heeft twee dagen lang hier rondgelopen. Ze vroeg na de eerste dag al: Mag morgen mijn zoon ook komen?' En twee jaar geleden aanschouwde de gedeputeerde van de Raad van State met tranen in de ogen hoe het wapen van de provincie levensgroot boven het podium prijkte.


Concert at Sea, vrijdag en zaterdag op de Brouwersdam 1 in Renesse.

Go Back to the Zoo

Tijdens Concert at Sea zijn te zien: Anouk, Racoon, Di-Rect, Memphis Maniacs, Handsome Poets, Valerius, The Baseballs, Jacqueline Govaert, Go Back to the Zoo, De Dijk.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden