Easter Parade, Das Weisse Band, IO Sono l'Amore

Iedere dag tips de Volkskrant de beste films op televisie.

Beeld MGM

Easter Parade

(Charles Walters, 1948) Zaterdag, BBC 2, 15.20 uur

Fred Astaire was als danser al op leeftijd (48) toen hij Gene Kelly verving in deze Irving Berlin-musical, waarin hij als New Yorks danser een romance beleeft met een danseres uit het ballet (Judy Garland). Destijds zeldzaam succesvol, in de geschiedenis overvleugeld door briljantere dansmusicals.

Das Weisse Band

(Michael Haneke, 2009) Zaterdag, Canvas, 23.55 uur

Een op het oog vredig dorp wordt geteisterd door nare, geheimzinnige voorvallen die langzaam maar zeker de ware aard van de bewoners aan het licht brengen. Paranoia, angst en wraakzucht verspreiden zich als een virus. Onontkoombaar toont Haneke dat Duitsland zich anders ontwikkeld zou hebben als de mensen in de jaren voorafgaand aan WOI anders met elkaar zouden zijn omgegaan en God niet hadden misbruikt om voor eigen rechter te spelen. Huiveringwekkend goed.

IO Sono l'Amore

(Luca Guadagnino, 2009) Zaterdag, NPO 2, 00.30 uur

Film als een opera, met grote gebaren, grote gevoelens en klassiek drama. Tilda Swinton is een Russische emigrante, getrouwd met de zoon van een Milanese textielmagnaat. Ze valt voor de culinair onderlegde Antonio, wat een grootse tragedie in gang zet.

Brammetje Baas

(Anna van der Heide, 2012) Zondag, NPO 3, 09.00 uur

Portret van een kind waar het schoolsysteem niet op is berekend. Een jongetje dat gekmakend tegen zijn bord blijft tikken omdat hij muziek hoort in zijn hoofd en zijn benen niet stil kan houden omdat die 'gemaakt zijn om te bewegen'. Coen van Overdam als Brammetje is ontwapenend, al laat debuterend regisseur Anna van der Heide wel zien hoe ontzettend irritant het gedrag van zo'n kind kan zijn. Met fijne animaties van Balder Westein.

La grande illusion

(Jean Renoir, 1937) Zondag, Eén, 13.55 uur

Klassieker met monumentale rollen voor Jean Gabin en collega-filmmaker Erich von Stroheim, die Franse gevangene en Duitse aristocratische kampcommandant zijn tijdens WOI. Goed en kwaad lopen subtiel door elkaar, de acteurs zijn aan elkaar gewaagd, de dialogen fantastisch.

Billy Elliot

(Stephen Daldry, 2000) Zondag, NPO 3, 15.30 uur

Dat Billy Elliot nu ook op de planken staat, is niet verwonderlijk. De maker van de film die aan de musical ten grondslag ligt, was theaterregisseur toen hij debuteerde met zijn film over het jochie dat van zijn vader (jaren tachtig, Engeland, stakingen) moet boksen, maar liever wil en beter kan dansen. Dansen - behalve de voor de hand liggende bezwaren heeft zijn vader nog een punt: je kunt er niks mee verdienen. Had-ie gedacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden