Eagles of Death Metal wil als eerste optreden in Bataclan

Jesse Hughes, frontman van Eagles of Death Metal, wil het eerste optreden na het bloedbad in Bataclan spelen. Dit zegt hij in het eerste interview dat de band - die optrad toen terroristen het vuur openden in de concertzaal - gaf na de aanslagen. Het hele interview is te zien op website Vice.

'Ik ben misschien bang maar ik leef nog, ik kan nog met mijn zoon praten. Ik ben gezegend door rock-'n-roll. Ik wil mijn leven niet laten beïnvloeden door klootzakken, ik wil genieten en mensen vermaken. Ik kan niet wachten om terug te keren naar Parijs en weer te spelen. Ik wil de eerste band zijn die in de Bataclan speelt als het weer opengaat', zegt Hughes, 'Onze vrienden kwamen daar om van rock-'n-roll te genieten. Zij stierven. Ik wil teruggaan en leven.' De band zegt ook de rest van de tour te willen afmaken.

De bandleden praten met de oprichter van Vice, Shane Smith, over het bloedbad in de Bataclan op 13 november, waarbij 89 slachtoffers vielen. Onder hen was ook medewerker Nick Alexander, die merchandise verkocht.

Hughes vertelt hoe hij een trap opliep om zijn vriendin Tuesday te zoeken. Hij openende een deur en zag een schutter. 'Hij draaide zich naar mij om en wilde zijn geweer op mij richten, maar raakte de deurpost. Ik besefte dat mensen me waren gevolgd en riep: 'Niet deze kant op komen'.' Ze keerden om en wisten te ontkomen. Buiten vond hij zijn vriendin terug.

Geluidsman Shaun London vertelt hoe hij oog in oog met een van de schutters stond. 'Hij schoot om zich heen en mensen vielen op de grond. Toen keek hij mij aan en schoot. Ik dook weg, ik denk dat hij dacht dat hij me had geraakt.' Toen de schutter zijn geweer opnieuw moest laden rende hij met een groepje richting de deur. Toen de schutter het geweer had herladen schoot hij weer op ze. De glazen voordeur barstte door de kogels en het groepje wist weg te komen.

Eagles of Death Metal in de Bataclan vlak voor de aanslag. Beeld afp
Eagles of Death Metal in de Bataclan vlak voor de aanslag.Beeld afp

Fles champagne als wapen

Bassist Matt McJunkins vertelt hoe hij enige tijd zat opgesloten in een kamer met een aantal fans, waaronder enkele gewonden. 'Er was geen uitgang aan die kant. We konden geen kant op, we konden alleen maar afwachten.' Ze barricadeerden de deur met stoelen. 'Ons enige wapen was een fles champagne die klaarstond voor na de show.' Een vrouw bloedde hevig, een man hield haar vast en probeerde het bloeden te stelpen. Ondertussen stroomde de kamer vol met water door een lek in het plafond. 'Het stond tot aan onze enkels', vertelt McJunkins.

De meeste bandleden wisten te ontkomen via een achterdeur. Hughes: 'We kwamen in een smal straatje terecht waar veel concertgangers stonden. Iedereen was in shock en stond aan de grond genageld, we wisten niet wat we moesten doen. We riepen: ren, ren.'

Mede-oprichter van de band Josh Homme - niet in Parijs aanwezig - roemt de solidariteit die muziekfans hebben getoond na de aanslagen: 'Het zal lang duren voordat we weten wat we moeten doen. Maar laat er in ieder geval iets goeds uit voortkomen'.

De band roept muzikanten van alle muziekgenres op om het nummer I love you all the time te coveren. 'Wij doneren alle opbrengsten aan de slachtoffers van Parijs.' Homme deed ook een beroep op iTunes, Spotify, Tidal en andere muziekdiensten om alle opbrengsten van elke cover van het nummer te doneren.

Frontman Jesse Hughes tijdens een concert in Belfort begin juli. Beeld anp
Frontman Jesse Hughes tijdens een concert in Belfort begin juli.Beeld anp
Bloemen en kaarsen voor de Bataclan. Beeld anp
Bloemen en kaarsen voor de Bataclan.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden