Weblog

E3 2012: Wii U en PS Vita blikvangers

De nieuwe Wii en de nieuwe draagbare PlayStation waren dit jaar de grote blikvangers op de Electronic Entertainment Expo (E3) in Los Angeles, de grote jaarlijkse gamesbeurs. Het evenement is nog in volle gang, maar nu Microsoft, Sony en Nintendo, de grote drie van de gamesindustrie, hun perspresentatie hebben gehouden is het tijd om samen te vatten wat zij - met name op het gebied van hardware - in petto hebben.

Reggie Fils-Aim, de president van Nintendo, presenteert de nieuwe Wii. Beeld reuters
Reggie Fils-Aim, de president van Nintendo, presenteert de nieuwe Wii.Beeld reuters

De grootste verrassing kwam van Nintendo, die de opvolger van de spelcomputer Wii aankondigde: de Wii U. Deze nieuwe Wii heeft een grotere rekenkracht dan zijn voorganger en ondersteunt HD. Het opvallendste kenmerk is echter de nieuwe controller, die de vorm heeft van een tekentablet. Wil iemand anders televisie kijken, dan kan de speler op het scherm van deze tablet verder spelen. Wanneer op een televisie gespeeld wordt kan de controller bijvoorbeeld dienen als kaart- of menuscherm. Het apparaat bevat ondermeer touchscreen, camera's, bewegingssensoren en een microfoon. De Wii U komt volgend jaar op de markt. Een prijs is nog niet bekend.

Shigeru Miyamoto, de geestelijk vader van veel beroemde Nintendo-figuren, prees de Legend of Zelda-serie, die dit jaar 25 jaar bestaat. In het kader daarvan worden wereldwijd concerten gehouden met de soundtrack van de serie, kondigde hij aan. Ook komen er diverse games uit en verschijnt er een speciale gouden wii-remote. Verder had Nintendo veel aandacht voor de spellen die verschijnen voor de 3ds, de onlangs uitgebrachte handheld die 3D-beelden ondersteunt.

Sony
Ook Sony presenteerde op de beurs haar nieuwste hardware: de PlayStation Vita. Deze opvolger van de draagbare PlayStation Portable is voorzien van cameraatjes aan de voor- en achterkant, een touchscreen, een touchpad, twee joystick-knoppen en bewegingssensoren. Het handzame apparaat komt beschikbaar in een WiFi-uitvoering (170 euro) en in een 3G-versie (205 euro). Voor dat laatste is Sony in de Verenigde Staten in zee gegaan met telecomprovider AT&T. Later dit jaar wordt bekend wie de leveranciers voor andere territoria worden.

De Vita komt op de markt in een WiFi-uitvoering en in een 3G-versie. Voor de 3G-versie is Sony in de Verenigde Staten in zee gegaan met telecomprovider AT&T. De eenvoudigste Vita gaat daar bij introductie 249 dollar kosten (omgerekend 170 euro), de 3G-versie 299 dollar (205 euro). Ook via de PlayStation 3 en het bijbehorende PlayStation-netwerk kan met de Vita online worden gespeeld.

Jack Trenton, het hoofd van Sony's entertainmenttak in de Verenigde Staten, opende de persconferentie door excuses aan te bieden voor de problemen met het PlayStation Network (PSN). Dat heeft al weken te kampen met hardnekkige cyberaanvallen, waardoor de gegevens van tientallen miljoenen klanten op straat kwamen te liggen. Trenton bedankte zowel de klanten als de ontwikkelaars voor hun geduld. 'Graag gedaan', grapte hij tegenover de aanwezige journalisten, die de afgelopen tijd gretig rapporteerden over deze 'PSN-gate'.

Microsoft
Microsoft, de derde grote speler op de markt van videogameconsoles, maakte van de gelegenheid gebruik om vooral veel nieuwe games aan te kondigen die gebruik maken van Kinect, het systeem waarbij je spellen met je hele lichaam kunt besturen. Anders dan vorig jaar, kwamen nu ook de hardcore-gamers wat dat betreft beter aan hun trekken. Zo zullen langverwachte games als Call of Duty: Modern Warfare 3 en Mass Effect 3 gebruik maken van deze besturing.

De Xbox 360 wordt verder geïntegreerd met YouTube en zoekmachine Bing. Deze functionaliteiten komen beschikbaar op het zogenoemde Dashboard van de spelcomputer, vanwaar games en andere media afgespeeld kunnen worden. In het najaar gaat Microsoft in meer landen iptv aanbieden via Xbox Live. Xbox Live krijgt verder een nieuwe interface die bestuurbaar zal zijn met een controller, met behulp van gebaren of met stemaansturing.

Thomas van der Kolk

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden