E-sigaret helpt niet bij stoppen

Fabrikanten prijzen de e-sigaret aan als hulpmiddel om te stoppen met roken. Een Amerikaanse studie vindt daarvoor geen enkel bewijs. Het onderzoek en de ervaringen van drie gebruikers.

AMSTERDAM - Gebruikers van elektronische sigaretten stoppen niet vaker met roken dan tabaksrokers. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift JAMA.


Ondanks aanprijzingen van de tabaksindustrie dat de e-sigaret als stopmiddel is te gebruiken, is er tot nog toe geen enkel bewijs geleverd voor de effectiviteit van het middel. Dit onderzoek voegt juist weer wat toe aan het stapeltje bewijs dat e-sigaretten helemaal niet leiden tot stoppen met roken, betogen de onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Francisco in hun artikel.


Dit is pas de tweede studie waarbij naar het langetermijneffect van de e-sigaret is gekeken. De 949 deelnemers aan het Amerikaanse onderzoek, allemaal rokers, moesten onder meer aangeven hoeveel ze rookten en of ze de intentie hadden om te stoppen. Een jaar later stelden de onderzoekers ze dezelfde vragen. De gebruikers van e-sigaretten, slechts 88 deelnemers, bleken na die periode niet minder sigaretten te zijn gaan roken of vaker gestopt te zijn dan tabaksrokers. Van de 88 e-sigaretrokers waren er na een jaar 9 gestopt; dat aandeel komt overeen met het aantal stoppers onder de gebruikers van gewone sigaretten. Opmerkelijk: na ontwaken namen e-sigaretgebruikers over het algemeen eerder een sigaret dan tabakrokers.


Longarts Wanda de Kanter, die zich met haar eigen stichting inzet om mensen te helpen van roken af te komen, verbaast zich niet over de resultaten van het onderzoek.


'Als die e-sigaret al wat doet, is het effect heel klein', zegt De Kanter. 'Voor stoppen met roken zijn veel effectievere methoden.'


Onlangs nog publiceerde The Lancet een onderzoek waaruit bleek dat allerlei nicotinehoudende vervangers, zonder verdere begeleiding, eenzelfde effect hadden bij stoppogingen. De Kanter: 'Sigaretvervangers zijn sowieso alleen maar hulpmiddelen die helpen om de beginfase van de afkickperiode door te komen. Het belangrijkst bij het ontwennen van rookverslaving is cognitieve gedragstherapie'.


Met de e-sigaret houd je nog steeds de gewoonte van het roken in stand, wat stoppen kan bemoeilijken, volgens De Kanter. 'Ook al wordt ermee geadverteerd als middel om te stoppen, de e-sigaret is meer een marketingtool om mensen aan het roken te houden'.


'Minder behoefte'


Marijke Schilleman (55)


'Ik heb veertig jaar gerookt, maar nu wil ik stoppen. Ik gebruik de e-sigaret vanaf oktober, en het werkt heel goed: eerst rookte ik een pakje per dag, nu nog maar één of twee echte sigaretten, naast de e-sigaret. De bedoeling is om uiteindelijk ook te stoppen met de e-sigaret. Ik heb er gewoon steeds minder behoefte aan, merk ik. Soms ben ik het ding zelfs kwijt. Ik heb nu meer energie en hardlopen gaat beter, dus ik ben tevreden.'


Cees-Jan Buijs (49)


'Het helpt enorm'


'Bijna een jaar gebruik ik de e-sigaret. Met een terugval halverwege ben ik hem sinds november echt weer gaan gebruiken, bijvoorbeeld in de kroeg. Het helpt me enorm. Ik rookte vijf pakjes in de week, nu maar anderhalf. Ik wil minder gaan roken, zo niet helemaal stoppen met echte sigaretten. Een plan om te stoppen met de e-sigaret heb ik nog niet. Maar volgens mijn huisarts is de e-sigaret alsnog gezonder dan een gewone.'


'Gewoon niet lekker'


Jacqui Oude Egberink (42)


'Ik heb de e-sigaret vijf maanden gebruikt. Ik wilde stoppen met roken, en gebruikte dus ook geen gewone sigaretten meer. Maar toen kreeg ik een terugval. Ik liep langs iemand die aan het roken was en dacht: ach, ik koop gewoon weer een pakje. Ik had toen ook veel stress. En de e-sigaret voldoet dan wel aan de nicotinebehoefte, maar het is gewoon niet lekker. Ik ga er denk ik wel weer een keer aan, want het stoppen ging best goed.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden