'E-neus' ruikt of in de darmen poliep of kanker huist

Uit het geurprofiel van poep valt op te maken of er bij patiënten sprake is van darmkanker of darmpoliepen. Dat schrijven onderzoekers van het VUmc in het International Journal of Cancer.

AMSTERDAM - Ze gebruikten snuffeltests waarbij ze een 'elektronische neus' inzetten. De techniek kan in de toekomst mogelijk worden gebruikt om in een vroeg stadium aandoeningen op te sporen.

Wetenschappers experimenteren al langer met elektronische apparaten die geuren analyseren en zo ziekten opsporen. Dat gebeurde tot nu toe vooral op basis van uitgeademde lucht. Nu zijn voor het eerst uitwerpselen gebruikt.

De VUmc-onderzoekers analyseerden de uitwerpselen van drie verschillende patiëntengroepen: mensen met darmkanker, mensen met grote poliepen (het voorstadium van darmkanker) en een controlegroep. In de tests bleek dat ontlasting een unieke geurprint afgeeft. Die is door de speciaal getrainde elektronische neus te herkennen.

In 85 procent van de gevallen herkende de neus darmkanker, in 62 procent van de gevallen het voorstadium van de ziekte. Die resultaten zijn aanzienlijk beter dan die van andere testmethoden. Testen met de elektronische neus is bovendien goedkoper en sneller.

'Dat we nu in bijna negen van de tien gevallen darmkanker kunnen herkennen, is al fantastisch', zegt hoofdonderzoeker Tim de Meij. 'Er is meer onderzoek nodig en we moeten specifieke sensoren voor darmkanker ontwikkelen om te zien of de elektronische neus in de toekomst daadwerkelijk kan worden gebruikt bij het opsporen van darmkanker en het voorstadium hiervan.' Als het voorstadium van darmkanker ontdekt kan worden, zou de ziekte in een vroeger stadium herkend en behandeld kunnen worden.

Ook kan het onderzoeken van de geurprofielen mogelijk meer informatie opleveren over de oorzaak en het verloop van de ziekte. De onderzoekers bestuderen momenteel de waarde van de elektronische neus bij andere ziektes, zoals de ziekte van Crohn.

'De foutmarge van elektronische neuzen is nu nog te groot om het apparaat in de praktijk te gebruiken', zegt Peter Sterk, hoogleraar pathofysiologie aan het AMC. Zowel het AMC als de TU Twente werken eraan om dat te veranderen. Er zijn al gevoelige sensoren voor de elektronische neus ontwikkeld die bepaalde vormen van kanker kunnen opsporen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden