E-mail via stopcontact neemt eerste hobbels

Internet uit het stopcontact komt een stapje dichterbij. Het energiebedrijf Nuon meldt dat een proef in de Arnhemse wijk Rijkerswoerd tot dusver succesvol verloopt....

Van onze verslaggever

Nuon is het eerste energiebedrijf in Nederland dat met een dergelijke internetservice experimenteert. 'Onze metingen wijzen uit dat we even snel of sneller zijn dan adsl', bevestigt woordvoerder B. Sikking. Adsl is de technologie waarbij de capaciteit van een gewone telefoonlijn wordt opgerekt om meer data te kunnen versturen.

Bij powerline communication lift het dataverkeer voor internet mee op de stroom die via het laagspanningsnet de woningen binnenkomt. De signalen die e-mails en webpagina's bevatten, hebben een aparte - hogere - frequentie dan stroom. Een speciaal modem filtert ze eruit en stuurt ze vervolgens door naar de computer.

Een van de obstakels die energiebedrijven moeten nemen, is de storingsgevoeligheid van de technologie. Apparatuur die veel stroom vreet, kan het dataverkeer verstoren of zelfs platleggen. 'We moeten nog kijken hoe het netwerk zich houdt als een bedrijf bijvoorbeeld een zware wals aanzet', zegt Sikking. Dat maakt de nieuwe techniek mogelijk minder geschikt voor bedrijfsterreinen.

Ook kan het hoogfrequente signaal uit de modems 'lekken' en daardoor storend werken op andere apparaten of radiosignalen. Hierop houdt de Inspectie Verkeer en Waterstaat toezicht.

De proef in Rijkerswoerd had vorig jaar september moeten beginnen, maar volgens Sikking van Nuon zijn de eerste Arnhemse huishoudens pas in november aangesloten. De laatste van de 180 deelnemers hebben twee weken hun verbinding gekregen. 'Men is wel erg enthousiast.' Er konden 250 huishoudens aan het experiment deelnemen.

Nuon bekijkt na volgende maand, als de proef wordt beëindigd, of de dienst landelijk zal worden aangeboden. Veel hangt af van de investeringen die het energiebedrijf in zijn infrastructuur moet doen. Die bepalen wat een abonnement gaat kosten. 'Het heeft geen zin als internetten via het stopcontact duurder wordt dan de kabel of adsl', stelt Sikking. De twee alternatieven kosten rond de honderd gulden per maand.

In Duitsland, Zweden en Spanje lopen ook nog experimenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden