Opinie

'E-mail Timmermans is schot in de roos'

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans heeft gelijk: Nederland heeft een brede sociaal-democratische volkspartij nodig, en dat is niet de SP. Dat schrijft Bert Bukman.

Frans Timmermans staat de pers te woord na afloop van de fractievergadering waar stil werd gestaan bij zijn kritische e-mail over de koers van de partij. Beeld anp
Frans Timmermans staat de pers te woord na afloop van de fractievergadering waar stil werd gestaan bij zijn kritische e-mail over de koers van de partij.Beeld anp

Zo af en toe lees je in de krant een stuk dat je treft door zijn scherpzinnigheid. De uitgelekte e-mail van PvdA-Kamerlid Frans Timmermans aan zijn partijleider Job Cohen en aan partijvoorzitter Hans Spekman is zo'n stuk. In de mail uit hij kritiek op de vermeende buiging naar de SP die Cohen en Spekman gisteren maakten in een interview met Trouw, met de kop: 'We moeten linksom uit de crisis komen.'

Frans Timmermans moet van de SP niet veel hebben, dat steekt hij in zijn brief niet onder stoelen of banken. Maar erger is nog, meent hij, dat de PvdA voortdurend buigingen maakt naar diezelfde SP, in de hoop daar kiezers weg te trekken, maar met als uiteindelijk effect dat je die kiezers juist van je vervreemdt.

Dat Timmermans raak had geschoten, bleek wel uit de heftige reacties uit alle geledingen van de partij. Er was gisteravond een langdurige fractievergadering voor nodig om te doen alsof er niets aan de hand was, en alsof iedereen in de PvdA het roerend met elkaar eens is. Maar de waarheid is natuurlijk een andere.

Trots
Frans Timmermans noemt de SP een 'cynische' partij, die voor reële problemen niet-reële oplossingen suggereert. In zijn eigen woorden: 'De SP praat over een verleden dat nooit heeft bestaan, in de hoop mensen aan boord te krijgen voor een toekomst waarvan ze weten dat deze zich nooit zal voordoen.' Hij stelt daartegenover dat de PvdA weer trots moet zijn op zijn eigen traditie en op wat de partij in het verleden allemaal heeft bereikt.

Het is geen hogere wiskunde om te concluderen dat Timmermans het bij het rechte eind heeft. Een 'SP light' worden heeft geen zin, want kiezers in die hoek geven natuurlijk de voorkeur aan the real thing, Emile Roemer zelf. Nee, wat je moet doen is jezelf positioneren zoals je bent, een partij die op talloze momenten regeringverantwoordelijkheid heeft gedragen, die niet terugdeinst voor impopulaire maatregelen en die in het verleden zeer veel goede bestuurders heeft geleverd. Met het gedachtegoed van de SP heeft dat allemaal weinig te maken, met een goed functionerende samenleving en behoud van welvaart des te meer.

Helaas lijkt de PvdA sinds de komst van het kabinet-Rutte op sterven na dood. Van andere partijen die het slecht doen in de peilingen, zoals het CDA en GroenLinks, gaat nog steeds de nodige levenslust uit, maar bij de sociaal-democraten is dat momenteel ver te zoeken.
Ik denk dat dit voor de parlementaire democratie een slechte zaak is, of je het nu eens bent met de standpunten van de PvdA of niet. Een brede volkspartij op links, die oog heeft voor de noden van de gewone burger en tegelijkertijd de economie niet om zeep helpt, daar heeft ieder West-Europees land behoefte aan. Nederland dus ook. Als het aan Frans Timmermans ligt, is die partij niet de SP, en ik denk dat hij daar groot gelijk in heeft.

Bert Bukman
is auteur van het boek Het Slagveld, De lange weg naar het kabinet-Rutte.
www.bertbukman.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden