DWDD ontdekt dat kijkcijfers niet zaligmakend zijn en Jan Slagter spreekt zich uit over vrouwen in de media

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. Deze week: Van hapsnap naar 6 minuten literatuur in DWDD, en hoe Jan Slagter, zelf man, denkt over vrouwen in de media.

Nieuwslezeres Annechien Steenhuizen in het decor van het NOS-journaal. Beeld anp

Top

Het duurde even voordat het besef indaalde dat ze werkelijk het hele verhaal ging voorlezen. Annechien Steenhuizen, door het NOS Journaal voor een keertje uitgeleend aan De Wereld Draait Door, ging achter een katheder staan, haalde diep adem en sprak de eerste zin uit: 'Er verbleven maar twee Amerikanen in het hotel.'

Ter gelegenheid van de Week van het Korte Verhaal en de J.M.A. Biesheuvelprijs werd het verhaal Kat in de regen van Ernest Hemingway - '1.150 woorden, sober, stijlvol', beloofde Matthijs van Nieuwkerk bij aanvang - dinsdag live voorgedragen. Nota bene in de talkshow die het begrip hapsnap in Nederland tot nieuwe hoogten heeft gebracht.

Boeken en DWDD hebben altijd een innige maar ietwat ongemakkelijke verhouding gehad. Hoewel de bedoelingen immer goed waren, was de uitvoering vaak lastig: hoe een boek te vangen in wat quotes? Het boekenpanel vond wel honderd romans prachtig of gelaagd. We herinneren ons ook een boekenpitch die we liever zouden vergeten.

Dit jaar is een kentering gaande, die zich oneerbiedig laat samenvatten als: kijkcijfers zijn niet zaligmakend. Er is meer en langer muziek in DWDD, er is een fijne terugkerende rubriek waarin het werk van Willem Wilmink wordt geëerd en nu was er 6 minuten en 43 seconden onversneden literatuur te horen. De kijker kon zelf oordelen hoe prachtig en gelaagd dat was.

Haro Kraak

Flop

Margriet van der Linden wordt de nieuwe Matthijs van Nieuwkerk, het stond woensdag in de krant. De Wereld Draait Door maakt in het voorjaar en de zomer plaats voor een nieuw programma van KRO-NCRV. Van der Linden zal het presenteren. Ze is een laatbloeier, qua tv. In 2015 was ze de mol, in Wie is de Mol? Na Zomergasten presenteerde ze onder meer Moltalk en De Tafel van Taal. Ook is ze vrouw. Daarover later meer. Het Algemeen Dagblad deed naar aanleiding van het nieuws even een belrondje en ving alleen maar positieve reacties op. 'Televisiekenner' Bert van der Veer zei dat Van der Linden een sfeertje kan maken en er lekker bovenop kan zitten. Presentator Frénk van der Linden (geen familie) noemde haar 'kordaat op een plezierige manier' en 'niet ontzettend zorgelijk'. Toen schoof Jan Slagter weer eens aan bij het Mediaforum op NPORadio 1. De oprichter en directeur van Omroep MAX stelde vast dat Van der Linden als presentator niet erg bekend is ('Ik weet niet heel veel van deze mevrouw') en benadrukte dat ze een vrouw is. Sterker nog, het zou Slagter van Omroep MAX helemaal niet verbazen als Van der Linden de baan heeft gekregen omdat ze een vrouw is. 'Alsof zij achtergesteld zijn in de media.' Aldus Jan Slagter, zelf man.

Paul Onkenhout

Jan Slagter tijdens zijn benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden