Dwaze Moeders trots op aandacht van Beatrix

De Dwaze Moeders zijn gelukkig met de aandacht van koningin Beatrix voor hun problemen. Van de Nederlandse kritiek dat Beatrix zich ervan af had gemaakt, begrijpen ze niets....

Van onze verslaggever Jan Hoedeman

Ze staan nog na te genieten, de twee Dwaze Moeders van het Plaza del Mayo. Zojuist hebben ze met koningin Beatrix gesproken in Teatro Colón. Het Nederlandse staatshoofd had hen vrijdagavond uitgenodigd voor de balletvoorstelling ter ere van de afwezige Argentijnse president Kirchner. ‘Er zijn bijna geen woorden voor, we zijn heel tevreden en gelukkig hier te zijn geweest’, zegt Marta Cleampo de Vasquez, voorzitter van de Madres de Plaza del Mayo.

Cleampo de Vasquez heeft haar secretaris meegenomen, Audona Manea. Er hebben zich nog elf vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties gemengd onder het recipiërende publiek. Ze zijn van de oorspronkelijke beweging van Dwaze Moeders die door spanningen uiteen is gevallen.

Als de vrouwen worden geconfronteerd met de Nederlandse kritiek dat Beatrix te weinig aandacht zou geven aan mensenrechten, reageren ze verbaasd. ‘Dat hebben wij zo niet ervaren’, zegt Vasquez. ‘De koningin blijkt heel goed geïnformeerd over de gebeurtenissen tijdens het Videla-regime.’

Enkele andere Dwaze Moederorganisaties die waren uitgenodigd voor de balletvoorstelling van het Nederlandse Introdans hebben na herhaalde verzoeken om te komen niet gereageerd.

Terugblikkend op het staatsbezoek dat zatermiddag afliep, is in de Nederlandse media de kritiek aangezwollen dat de aandacht van Beatrix voor de geschonden mensenrechten beperkt zou zijn tot het bezoeken van de tentoonstelling over Anne Frank. Dat gegeven werd aangegrepen door onder anderen Mies Bouhuys en Andrea Slutzky om publiciteit te zoeken.

De toon in de Nederlandse televisieactualiteitenrubrieken was dat het staatshoofd zich ervan af maakte. Daarom koos Beatrix samen met minister Bot van Buitenlandse Zaken afgelopen vrijdag voor de aanval in het persgesprek met de Nederlandse journalisten. Beatrix zei: ‘De waarheid is dat we vrij veel accenten hebben kunnen leggen.’

In vergelijking met andere staatsbezoeken is Beatrix zeker niet karig geweest met aandacht voor schendingen van mensenrechten. Waar in eerdere tafelredes aan een staatsbanket soms moest worden gezocht naar bijna cryptische verwijzingen over de omgang met de democratische opvattingen van haar gastheer, roemde zij nu onomwonden degenen die in het verzet waren gegaan tegen de dictatuur. Ze prees ook president Kirchner voor zijn moed de Amnestiewet af te schaffen en de archieven te openen waarin de gruweldaden staan beschreven.

Aan de zijde van de Nederlandse activisten is door Mies Bouhuys geklaagd dat Beatrix uitgerekend tijdens de herdenkingen van de Vuile Oorlog op 24 maart in Argentinië was. De data voor het staatsbezoek stonden al drie maanden vast. De herdenkingsdatum van de Vuile Oorlog op 24 maart is door de Argentijnen twee weken eerder vastgesteld.

Kirchner noemde in zijn herdenkingsrede de politieke baas van Jorge Zorreguieta. Diens baas was José Alfredo Martinez de Hoz, minister van Economie tijdens de militaire junta. Kirchner noemde hem ‘het brein van de wreedheden van de laatste dictatuur’. Zorreguieta viel als staatssecretaris van Landbouw in een civiele functie onder Martinez de Hoz.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden