Dwaze dagen

Een school van stand, Bert en Ernie en de Ku Klux Clan, en schathemelrijken.

Achter de 'Extra dikke special' en 'Het extra dikke lentenummer' voor twee weken van respectievelijk De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland gaat natuurlijk een bezuiniging schuil, maar de moeite waard zijn ze zeker. Ook onderwijssocioloog en hoogleraar Jaap Dronkers zal er blij mee zijn.


In de uitputtende onderwijsspecial van De Groene duikt hij in drie verhalen op. In de reportage over een Haagse 'school van stand', het Gymnasium Haganum, komt hij aan het woord over allochtone kinderen. Ook in verhalen over tweetalig onderwijs en de zin en onzin van Cito-toetsen wordt hij als deskundige opgevoerd.


Zijn opvallendste uitspraak doet Dronkers in het verhaal over het Haganum. Kinderen met ouders uit landen waar de islam dominant is, doen het op school slechter dan andere allochtonen. 'Dat is een pijnlijk onderwerp.' Zijn verklaring: sekse-ongelijkheid staat goede schoolprestaties van de meisjes én de jongens in de weg.


Vrij Nederland geeft ruim baan (zestien pagina's) aan een 'journalistieke novelle' van Auke Kok over 'Drie Dwaze Dagen tussen oorlog en vrede'. Op 7 mei 1945 openden Duitse mariniers op de Dam het vuur op de feestvierende menigte.


De schietpartij duurde anderhalf uur en er vielen 22, of mogelijk zelfs 31 doden. 'Vrolijk, zwarte maandag' is de toepasselijke kop boven de schrijnende reconstructie. Ook de interviews met theatermaakster (en schrijfster, en barones) Marjolijn van Heemstra en Dikke Dennis vallen in positieve zin op.


Dikke Dennis kwam onlangs in het nieuws als deelnemer aan het tv-programma Sterren Springen. De Telegraaf onthulde dat hij in zijn jeugd nazisympathieën had. Al veel eerder nam hij daar afstand van, onder meer door enkele tatoeages aan te passen. 'Een hakenkruis veranderde in een windmolen, een poppetje van de Ku Klux Klan stond opeens tussen Bert en Ernie.'


Leuk weetje in Elsevier: het Koningslied, vorig jaar nogal omstreden, blijkt uiteindelijk nog geen 48 duizend euro te hebben opgebracht. Componist John Ewbank, de man die de wind van voren kreeg, meldt dat hij zijn deel van de opbrengst aan het Oranje Fonds zal overmaken.


De analyse van de week staat ook in Elsevier en is van Gerry van der List. In een column - hij is fan - over het tv-programma Utopia op SBS 6 schrijft hij: 'Het programma van John de Mol maakt duidelijk dat in Nederland een wijdverbreid egalitaire mentaliteit heerst die stroperige besluitvorming en verkwisting van gemeenschapsgeld in de hand werkt.'


Verkwisting van, gelukkig, particulier geld is een van de hoofdthema's in buitenlandmagazine 360. Het dossier 'Schathemelrijken' over Amerikaanse, Arabische, Chinese en Russische miljardairs is verbijsterend. 'Ze kopen overal huizen en leven op een eigen geblindeerde planeet, die steeds verder de stratosfeer inrolt.'


Het portret in Vrij Nederland van Martin Bril levert geen nieuwe inzichten op, zeker niet voor wie maandag de tv-documentaire van Coen Verbraak zag. Verbraak is ook de schrijver van het stuk in VN. Move the product, Bril zelf zei het al.


Elke donderdag Wat is lezenswaardig deze week?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden