Dwaze acties breken Feyenoord pijnlijk op

Arbiter Nijhuis treedt consequent op tegen doodschop en trekt tijdens Rotterdamse derby drie keer rood

Spectaculair was de inhaalrace van elf en later tien Spartanen die na rust een 1-0 achterstand tegen negen spelers van Feyenoord ombogen in een verdiende 2-1-overwinning. Toch zal de 51ste ontmoeting in Rotterdam-West tussen Sparta en Feyenoord vooral worden herinnerd als de kruistocht van een man in het zwart tegen de overtreding, waarmee een carrière kan worden beëindigd.

Volkomen terecht bestrafte Nijhuis de charges van de Feyenoord-aanvallers Cissé en Tomasson met een rode kaart. In de 51ste minuut kon als verzachtende omstandigheid worden aangevoerd dat Cissé niet de intentie had om Sparta-spits Poepon uit de wedstrijd te schoppen. Maar hij kwam wel degelijk met een gestrekt been in en raakte zijn tegenstander vol op de kuit. Alleen Feyenoord-coach Been durfde de uitsluiting van Cissé een te zware straf te noemen.

Het slachtoffer Poepon: ‘Ik schrok enorm, want het was een harde overtreding. Ik heb niet gezien of het een gestrekt been was, maar de rode kaart was terecht.’

Hetzelfde oordeel gold voor zijn eigen uitsluiting na twee gele kaarten, erkende Poepon. Nijhuis had hem de eerste kaart getoond voor obstructie en de tweede na een onbesuisde tackle. Zo analyseerde Poepon de stunt van Sparta met ‘een dubbel gevoel’, want hij had zijn ploeg op aangeven van Falkenburg eerst op 1-1 gezet.

Zo groot was de frustratie blijkbaar bij Tomasson over de gelijkmaker van Sparta dat bij de Deen het licht uitging. Feyenoord-coach Mario Been wist ook niet wat zijn ervaren spits bezielde, toen hij zich aan Sparta-back Boakye vergreep. Tomasson raakte hem keihard op de enkel en had de Nigeriaan met die schandalige overtreding invalide kunnen schoppen.

Ook nu trok arbiter Nijhuis onmiddellijk de rode kaart. De routinier van Feyenoord had nog wel de moed om voor de tv-camera’s te verschijnen, waar hij zijn vandalisme trachtte te bagatelliseren. Glimlachend sprak Tomasson van een ‘domme overtreding’ van een aanvaller die probeert mee te verdedigen. Zo kun je een doelbewuste aanslag ook uitleggen.

Viergever en Bodul van Sparta, Van Bronckhorst en Bahia van Feyenoord incasseerden eveneens een gele kaart, waarop niets was aan te merken. Het eerbetoon aan de moedige Nijhuis kwam uit de mond van de winnende coach Frans Adelaar. Collega Been veroordeelde de ‘stomme’ overtredingen van Cissé en Tomasson en kondigde ‘passende maatregelen’ aan.

Maar hij deed de sancties van Nijhuis ook af met een flauwe grap. ‘Ik vond hem duidelijk fluiten, heel hard ook. Ik kon hem goed horen.’ Een nederige knieval van Been was gepaster geweest na de belachelijke acties, waarmee de zondaars van Feyenoord hun ploeg benadeelden.

Er was voor de club uit Rotterdam-Zuid aanvankelijk niets aan de hand geweest op de burcht van de stadgenoot in West. Zo slordig was Sparta in de aanvalsopbouw dat Feyenoord al in het openingskwartier had kunnen scoren. Nu bleef de schade voor de thuisploeg beperkt tot een treffer van Bahia, die de bal achter Sparta-keeper Seliga kopte.

Coach Been was boos geweest tijdens de rust. Hij had meer agressie geëist van zijn spelers. ‘Verdwaasd’ na de veldslag in het tweede bedrijf constateerde Been dat Feyenoord de verkeerde agressie had getoond. ‘Met die rode kaarten werd ook de wedstrijd vermoord’, zei Sparta-coach Adelaar.

Hij nam het scheidsrechter Nijhuis allerminst kwalijk, maar pleitte wel voor navolging van diens strikte beleid. Adelaar: ‘De grootste ergernis in het voetbal is immers dat de ene week wel wordt opgetreden tegen smerige overtredingen en de andere week weer niet.’

Daar had Adelaar een punt, maar Nijhuis dwong in elk geval de beleidsbepalers bij Feyenoord tot bezinning. Nu rechtsback Fernandez de rest van het seizoen moet revalideren na een kruisbandoperatie en De Guzman tot de winterstop is uitgeschakeld, zit Been niet zo ruim in zijn spelers. Nu zal hij ook Cissé en Tomasson voorlopig moeten missen. ‘We schieten ons zelf in de voet’, mopperde Been.

Met een heerlijk schot bezorgde aanvoerder Strootman Sparta in de slotfase de 2-1 zege, waar het kleine broertje van Feyenoord nog maanden op kan teren. ‘Doe mij elke week een derby’, sprak Adelaar, opgetogen. Maar alleen als Nijhuis mag fluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.