Dwarse denker met vooruitziende blik

Hij schreef net zo gemakkelijk over de Amsterdamse politiek als over de Eerste Wereldoorlog.

De afgelopen zaterdag na een langdurig ziekbed overleden politicoloog en publicist Koen Koch was een specialist in de internationale betrekkingen en de Europese integratie. Maar met evenveel gemak schreef hij over de Amsterdamse gemeentepolitiek, het gebrek aan verantwoordingsethiek bij bewindslieden of het kwade westerse geweten bij het doordrukken van premature verkiezingen in Bosnië. Als columnist voor onder meer Vrij Nederland, de Volkskrant en Trouw beschouwde hij het als zijn taak gezagsdragers ter verantwoording te roepen.


Koch studeerde algemene politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en werkte aan diverse universiteiten. Vanaf 1989 was hij docent internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden.


In zijn proefschrift Over staat en statenvorming uit 1993 voorspelde hij dat het overdragen van bevoegdheden aan Brussel zou leiden tot 'middeleeuwse toestanden': een structuur van overlappende bevoegdheden en loyaliteiten. Formeel behouden de staten hun soevereiniteit, maar feitelijk wordt die ontmanteld. Een vooruitziende blik.


Koen Kochs laatste boek Een kleine geschiedenis van de Grote Oorlog 1914-1918 uit 2010 was een bekroning van zijn levenslange fascinatie voor de Eerste Wereldoorlog. Het is de beste Nederlandstalige introductie tot één van de minst begrepen episoden uit de geschiedenis. Koch leidde jarenlang belangstellenden in een toeristenbus langs de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog, die volgens hem niet onvermijdelijk was geweest. Een dwarse visie van een scherpzinnige denker.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden