Dwars talent op vernieuwde versie festival Mundial

Afgaande op het programma was de organisatie van Festival Mundial in Tilburg dit jaar vastbesloten de jaarlijkse manifestatie in het Leijpark naar een hoger artistiek plan te tillen....

Ton Maas

De formule van Mundial is in de loop der jaren inderdaad wat sleets geworden: een goede-doelenmarkt op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, gelardeerd met muzikale verstrooiing, aangepast aan een weinig ontwikkelde publiekssmaak. Plus wat lichtvoetige popmuziek, om de Tilburgse jeugd te plezieren en het grote aantal gezinnen met kinderen niet af te schrikken.

Zo stonden dit jaar naast Krezip, Ali B. en Khaled ook acts geprogrammeerd die je eerder op een 'serieus' wereldmuziekfestival zou verwachten, zoals de Antiliaanse jazz van Izaline Calister, de jeugdige flamencosensatie India Martinez en Nynke Laverman met haar Friestalige Slauerhoff-vertolkingen in fadostijl. Sterker nog, er was bovendien gekozen voor het dwarse talent van stemkunstenares Sainkho Namtchylak uit de Centraal-Aziatische republiek Tuva, en voor het poëtische Vietnamproject van gitarist Nguyen Le en zangeres Huong Thanh in samenwerking met het Metropole Orkest.

Hoe moedig ook, het laatstgenoemde project ontpopte zich zaterdagavond ials schoolvoorbeeld van rampzalige programmering. Was de tent bij aanvang tot de nok gevuld, halverwege de voorstelling volgde nog slechts een handjevol enthousiastelingen de subtiele vocale acrobatiek van Huong Thanh, die een wiegeliedje moest inzetten terwijl de dreunende beats van het Belgische Novastar op het naburige podium het ijle intro uit de gitaar van Nguyen Le overstemden.

Bij sommige artiesten rees de vraag waarom ze eigenlijk op dit festival stonden. De achttienjarige singer-songwriter Stevie Ann bijvoorbeeld. Leuke Engelstalige popliedjes, vertolkt door een sympathieke Nederlandse zangeres, maar toch echt niet met de faam van bijvoorbeeld Krezip. De reden? Twee van de bandleden waren gerecruteerd tijdens een bezoek onlangs aan Kenia.

Gelukkig waren er ook enkele 'onversneden' muziekstijlen te horen die de doelstelling van het festival eer aan doen. Tot deze lichtpuntjes behoorde het aanstekelijke optreden van Abidat R'ma, een groep van acht jonge mannen uit het zuiden van Marokko die een hier nog nauwelijks bekende zangen dansvorm van voormalige paardenslaven vertegenwoordigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden