Dwars door de week voelt als vintage weekendvertier dat te weinig rake petsen uitdeelt

Pogingen tot grapjes waren er genoeg zaterdagavond. Maar bijster vernieuwend was het allemaal niet.

Beeld de Volkskrant

Eerst zagen we ze anderhalf uur lang in sepia. Ruben Nicolai en Jeroen van Koningsbrugge speelden op RTL4 als vanouds een melig quizje en deden aangevoerd door Linda de Mol alsof het 1965 was in Oh, wat een jaar. Hun vondsten uit de verkleedkist hadden prima gekleurd bij de champagnekleurige bank van Chantal Janzen, waar ze de rest van de bonte avond op spendeerden, nu vergezeld door collega-Lama's Tijl Beckand, Ruben van der Meer en Patrick Lodiers.

Echt, RTL?

De Lama's waren de eerste gasten van de nieuwe maar niet bijster vernieuwende show &Chantal, met bekende mensen, onbekende mensen en dus ampersand-Chantal, op en rond die champagnekleurige bank. Gloria Estefan mocht ook komen - Gloria Estefan mocht overal komen, afgelopen week. Om het estafetterondje nog even af te maken: daar hadden we Gloria Estefan weer, in de herhaling van Van Der Vorst ziet sterren, na &Chantal.

Écht, geen grapje.

Pogingen tot grapjes genoeg overigens, zaterdagavond. Dwars door de week (BNN-VARA) is de opvolger van Koefnoen, dat eerder dit jaar na vijftien seizoenen moest stoppen omdat het volgens Avrotros en de NPO niet meer paste in de programmering. Paul Groot en Owen Schumacher mochten als duo iets nieuws verzinnen, dat wel.

Het werd Dwars door de week, opnieuw een samenvoeging van satire en actualiteit. Sophie Hilbrand presenteert de boel en er zijn telkens twee bekende gasten die voor de vorm een nieuwsquiz met haar spelen. Hun antwoorden zijn in feite niets meer dan voorzetjes voor de typetjes die vervolgens ten tonele verschijnen en met Hilbrand in gesprek gaan, deze week Ronald Koeman, Neelie Kroes, Max Verstappen en Eric Wiebes.

In een interview met het Algemeen Dagblad noemde Schumacher het programma 'van alles wat'. De imitaties van Koefnoen, vleugjes Dit was het nieuws en een snufje Zondag met Lubach, tekende de krant op. 'Maar wij hebben nu echt een spelprogramma met satire en die combinatie is nog niet eerder gedaan', zei Groot. Hij leverde ook het citaat aan dat als kop boven het stuk belandde: 'Het is geslaagd als er gelachen wordt.'

Dat wilde hier niet echt lukken. En hoewel Groot meent iets nieuws te pakken te hebben, voelt Dwars door de week als vintage weekendvertier dat vooralsnog te weinig rake petsen uitdeelt en slechts hier en daar een flauw glimlachje incasseert. Satire plus het vers gebeurde krijgt nu eenmaal de interessantste uitkomst wanneer de actualiteit scherp wordt becommentarieerd.

In december keert Dit was het nieuws terug bij Avrotros, u weet wel, het programma dat ooit door RTL4 werd overgenomen en in 2015 door de zender van de buis werd gehaald omdat het 'niet vernieuwend genoeg' meer was.

Niet lachen. Nee, nu niet opeens gaan lachen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden