Weblog

Dwars door China 25/slot : Lavendel!

In de Hemelse Bergen vertoont de bodem en het klimaat opvallend veel overeenkomsten met de Provence. Er groeit ook veel lavendel, maar tijdens correspondent Hans Moleman ziet tijdens zijn afscheidsreis dat de vergelijking daar weer op houdt. 'Het is een stoffige bende.'

Hans Moleman
Lavendelvelden en de Great Wall Safe Beeld Yilan Yuen
Lavendelvelden en de Great Wall SafeBeeld Yilan Yuen

We hebben geluk: er staat nog lavendel op het veld. De paars-blauwe veldjes liggen langs de weg van Ili naar Horgos, de grote grensovergang met Kazachstan. De lentepluk, die de meeste kostbare olie oplevert, is al geweest in juni, maar de late zomeroogst moet nog komen.

Het is trouwens druk bij de grens: toerbussen vol Kazachse huisvrouwen komen shoppen in de grote warenhuizen die pal over de grens zijn neergezet. In Kazachstan wordt bijna niets gemaakt, in China bijna alles.

De Chinese lavendel heeft een aparte ontstaansgeschiedenis: het was onder Mao dat de eerste Lavendel Productie Basis werd opgericht. Dat mag wat militair klinken, maar zo ging het. Een regiment van de Bingtuan, het speciale leger- en produktiekorps dat door Peking was opgezet om Xinjiang te koloniseren, kreeg vijftig jaar geleden de opdracht te beginnen met lavendelaanplant, zowel voor binnenlandse gebruik als voor export.

Provence
Het was de Chinese landbouwdeskundigen opgevallen dat bodem- en weersgesteldheid in dit deel van Xinjiang, een vallei hoog in de Hemelbergen, gunstige overeenkomsten vertoonde met de Franse Provence.

Zou Zhou Enlai, de rechterhand van Mao die jaren in Frankrijk verbleef, op het idee zijn gekomen?

De grensovergang met Kazachtstan Beeld Yilan Yuen
De grensovergang met KazachtstanBeeld Yilan Yuen

De Chinese lavendelstreek kan nog wel een goede marketingmanager gebruiken. Anders dan in de Provence is in dit deel van de Hemelbergen de joie de vivre die met het plantje verbonden is ver te zoeken. Het is een stoffige bende in het lavendeldorp, met een hoofdstraat gedomineerd door smerige truckwerkplaatsen en vettige bandenhandelaars. Daartussen weggedrukt zitten een paar winkeltjes waar lavendelwaren worden verkocht.

Zeepjes en olie
Het assortiment moet dan bij elkaar worden gesprokkeld: zakken verse lavendel heeft iedereen, zeepjes en flesjes lavendelolie ook. Maar het is zoeken naar iets origineels. Ha, lavendelthee. En piepkleine flesjes met lavendelessence, die je aan je smartphone of sleutelbos kunt hangen. De laatste winkel die we ontdekken heeft nog een verrassende noviteit: lavendelgeurzolen.

De betrokken winkeliers zijn verbaasd over de herkomst van hun kooplustige klanten. Helemaal uit Holland! Jullie moeten wel erg van lavendel houden, dat je daarvoor helemaal naar de Hemelbergen kwam rijden.

En zo is het. Het doel is bereikt, we hebben de lavendelvelden in de Hemelbergen gezien. Bijna achtduizend kilometer hebben Yilan en ik afgelegd na het vertrek uit Shanghai op 1 augustus. We hebben onderweg mooie dingen gezien, en veel lelijke. Het echte China, kortom - een land dat worstelt met zijn autoritaire schaduw.
De Great Wall Safe heeft zich een taai voertuig getoond: geen mankementen, zelfs geen lekke band.

De rit zit erop. Dag Chinezen, het ga jullie goed.

Hans Moleman is (nog heel even) correspondent voor de Volkskrant in China. Hij maakt een afscheidsreis dwars door het land en blogt daar dagelijks over. Dit was zijn laatste bijdrage.

null Beeld Yilan Yuen
Beeld Yilan Yuen
null Beeld Yilan Yuen
Beeld Yilan Yuen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden