Lezersbrieven

Dwanglicenties voor medicijnen zullen Nederland grote schade berokkenen

De ingezonden lezersbrieven van maandag 4 december.

Laboratorium van de uitvinders van een middel tegen artritis.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Brief van de dag: Voorkom miljardenschade

Minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins, wil met 'dwanglicenties' de octrooien op dure medicijnen openbreken, schrijft hij aan de Kamer. Hoe verleidelijk ook en hoe sociaal verantwoord ook, als dit beleid daadwerkelijk wordt geëffectueerd, berokkent dat Nederland een miljardenschade.

De minister geeft de facto te kennen dat de bescherming van intellectueel eigendom in Nederland geen waarde heeft.

De dwanglicentie zal Nederland grote schade berokkenen, zowel direct als indirect. Directe schade door het verdwijnen van de vestiging van het Europees Octrooibureau in Rijswijk. Het bestuur zal het onaanvaardbaar vinden dat octrooien in Nederland geen waarde hebben. In zo'n land kan het Octrooibureau niet gevestigd zijn.

Het EOB kende in 2016 een kleine 100.000 octrooien toe. Er werken 6.000 (veelal hoog opgeleide) specialisten. Die zullen uit Nederland verdwijnen, evenals de vele tienduizenden die indirect hun boterham verdienen aan het aanvragen en verstrekken van octrooien. (De komst van de 900 hoogopgeleide medewerkers van het Europese Medicijn Agentschap compenseert het verlies van 6.000 arbeidsplaatsen nauwelijks.)

De indirecte schade van de dwanglicenties zal bijna onberekenbaar zijn. Nederlandse octrooien zullen in het buitenland, zeker in de landen met een farmaceutische industrie, geen rechtsbescherming hebben. Daar worden de ASML's en de Philips'en niet blij van. Met jaarlijks tussen de 2.000 en 3.000 toegekende octrooien is Nederland een relatief grote aanvrager van octrooien.

Dat maakt ons land met een kennisintensieve economie kwetsbaar. Minister Bruins moet een andere oplossing vinden.

Peter van der Schaft, Rotterdam (géén belanghebbende in welke sector dan ook)

Vuurwerk, brood en spelen

Een verstandig rapport van Joustra om eens paal en perk te stellen aan de jaarlijkse vuurwerkellende. De reacties van VVD en PVV op het rapport: 'Pak niet de mensen die hechten aan een mooie vuurwerktraditie' en 'Gun de mensen een knalfeest per jaar' doen mij denken aan de woorden van de Romeinse dichter Juvenalis Panem et circenses ofwel geef het volk brood en spelen.

Jan Hollebeek, Apeldoorn

De reacties van VVD en PVV doen Jan Hollebeek denken aan de woorden 'Geef het volk brood en spelen'.Beeld anp

Japan

Met veel plezier heb ik dit weekend het Volkskrant magazine gelezen.

Nederland en Japan hebben al zo'n 400 jaar een bijzondere relatie. Een relatie zoals elke, met ups en downs.

Jammer dat in dat licht over de periode 1942-1945 met geen woord is gerept. Een periode die honderdduizenden (Indische) Nederlanders voor het leven heeft getekend. Ook een onderdeel van de verhouding Nederland-Japan. Een relatie krijgt meer diepgang als ook de duistere periodes een plek krijgen.

Cobine Ramaekers, Tilburg

Vliegveld Lelystad

Een vraag heb ik tot nu toe gemist in de commotie rond de openstelling van vliegveld Lelystad voor de overname van goedkope vakantievluchten van Schiphol. Wie zitten er eigenlijk in al die vliegtuigen naar goedkope vakantiebestemmingen?

Ik mag hopen niet degenen die, terecht, protest aantekenen tegen al die megalomane luchtvaartplannen. Want protesteren tegen de openstelling van Lelystad en tegelijk een spotgoedkope reis naar een of andere Costa boeken, dat kan niet.

Corrie van Sijl, Krommenie

Asha en Piet

Beide ingezonden brieven op de column van Asha ten Broeke wijzen op het belang van solidariteit bij strijd. Hier in de strijd voor burgerrechten en homo-emancipatie. Nergens in haar column beweert mevrouw Ten Broeke het tegendeel. Zij stelt iets anders aan de orde, namelijk de vraag in hoeverre sommige zenders van boodschappen autoriteit krijgen en hebben.

Beter dan zij dit heeft uitgelegd, aan de hand van eigen ervaring, hoe de dynamiek in machtsverhouding tussen wit en zwart op dit moment soms in onze samenleving werkt, had niet gekund. Een zwarte kaart een probleem aan en wordt weggezet als hysterisch, als een witte het probleem voor de zwarte 'vertaalt', wordt het massaal omarmd.

Hierbij moet wel een kanttekening worden gemaakt: witte mensen met zwarte partners/kinderen als Doutzen Kroes en zangeres Anouk zijn die autoriteit kwijtgeraakt. Zij kregen de grofste opmerkingen op Facebook en elders naar het hoofd geslingerd na hun opmerkingen over Zwarte Piet.

Beeld uit de aflevering van Zondag met Lubach die Asha ten Broeke in haar column bespreekt.

Als mensen niet gehoord worden, kunnen ze stilvallen, wat ook gebeurd is vanaf de jaren zestig toen zwarte mensen protesteerden tegen de figuur Zwarte Piet. Wil je dat niet, dan rest de zender weinig anders dan zwaarder geschut inzetten, iets wat weer tegen hem/haar wordt gebruikt. Dit verwijt tegen anti-Zwarte Piet-strijders klinkt van alle kanten. Maar laten wij hun veel anders over?

Om opnieuw protest te voorkomen wordt, voornamelijk van witte kant, veelal de introductie van roetveegpieten als oplossing gezien voor bovengenoemde problematiek. Als je een zwarte huid hebt (dus niet bruin), zie je roetvegen niet.

Willen wij inclusiviteit voor iedereen, dan is de keuze beperkt: gekleurde pieten resten ons, tenminste als wij de magie van onherkenbaarheid willen behouden.

Anders maar pieten met het blote gezicht.

Henna Goudzand Nahar, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden