Dwang voor werkloze jongeren

Werkloze jongeren die onvoldoende zijn opgeleid of moedwillig afzien van een baan, moeten onder dreiging van sancties terugkeren naar school of aan het werk worden geholpen....

Van onze verslaggever Rutger van der Meij

Van Hoof en Rutte onderzoeken nu welke straffen het geschiktst zijnvoor werkloze jongeren die niet vooruit te branden zijn. Omdat het gaat omjongeren tot 23 jaar, kunnen ook de ouders met sancties wordengeconfronteerd. Rutte zal in november met minister Van der Hoeven(Onderwijs) verdere plannen presenteren.

De Boer heeft Van Hoof en Rutte woensdag de uitkomsten aangeboden vanhet werkloosheidsonderzoek dat de Taskforce heeft laten doen. Daaruit bleekdat er circa 35 duizend jongeren zijn die al enkele maanden zonder werkzitten en weinig moeite doen om die situatie te veranderen. Zo bezoeken deprobleemwerklozen geen bemiddelingsbijeenkomsten en weigeren de jongerentevens ondersteuning van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI).

Een groot probleem vormt volgens de Taskforce de onbereikbaarheid vandeze groep werklozen. Twintigduizend jongeren hebben zich nergens latenregistreren, zitten niet op school en vragen ook geen uitkering aan.Volgens De Boer wonen zij voor een deel nog bij hun ouders, maar zitten erook jongeren tussen die zwart werken of actief zijn in het criminelecircuit.

De overige vijftienduizend problematische werklozen die wel bij eeninstantie zijn ingeschreven, bestaan volgens de voorzitter van de Taskforcevoor een deel uit tienermoeders. 'Voor hen is het niet gemakkelijk op zoekte gaan naar een baan. Maar als er voor een goede kinderopvang kan wordengezorgd, kunnen we voor deze meisjes misschien een leerproject realiseren.Het gaat erom dat we er op tijd bij zijn om ze nog een kans te geven op dearbeidsmarkt.'

De Taskforce Jeugdwerkloosheid is in 2003 ingesteld door destaatssecretarissen van Onderwijs en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hetdoel van de Taskforce is in vier jaar tijd veertigduizend jeugdbanen terealiseren en jongeren met onvoldoende opleiding terug naar school tekrijgen. Bijna de helft van die arbeidsplaatsen is al gerealiseerd, maarom iedereen aan het werk te krijgen, is het volgens De Boer noodzakelijkdat er geen jonge werklozen buiten de statistieken vallen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden