Column

Dwaalgeest Sylvana helemaal van het padje

Dankzij een lijntje met gene zijde weet ik het: Sylvana is van het padje geraakt.

Jean-Pierre Geelen
Sylvana Simons. Beeld Robin de Puy
Sylvana Simons.Beeld Robin de Puy

Had ik al een stellige mening over Sylvana? Een beetje columnist heeft al lang zijn plas gedaan over de nieuwbakken politica van Denk. Ik niet. Gisteren pas zag ik eindelijk het licht, dankzij tijdschrift Paravisie, blad voor edelsteengenezers en andere vrij zwevende geesten. Simons is gasthoofdredacteur van het juninummer. Dat verschijnt vandaag, maar door een lijntje met gene zijde heb ik het al ingezien. Nu weet ik het: ze is de weg kwijt. Van het padje.

In Paravisie toont Sylvana zich 'spiritueel mens'. Ze schrijft over de storing die haar laptop trof. Mercurius in retro, oftewel: 'Ik voelde het. Al sinds de volle maan van een week geleden heb ik het gevoel geen enkele controle te hebben over materiële zaken.'

Het zullen de hogere krachten zijn, maar mijn alarmbellen gingen vanzelf rinkelen.

Bij de bevalling van haar oudste kind ervoer ze de 'oerkracht' en wist ze: 'Ik ben een godin.'

Ze ging op bezoek bij een 'medium' voor een 'reading'. Dat trof: medium Marion had contact met enkele overleden dierbaren van Simons. 'Er zit iemand te duwen bij me': haar vader. Hij had rode rozen bij zich en 'hij geeft je heling voor je buik. Als jij ligt te slapen, legt hij zijn hand op je.'

Fijn.

Paravisie is een sprookjesblad voor gelovigen. 'Kabouters, een vluchtig volkje.' Over 'gaten' bij Wormer: 'Stortte in Nederland een ufo neer?' Op de website: 'Win het Engelen Doe-Boek!' ('Een magisch boek vol bijzondere weetjes, engelenactiviteiten en leuke knutsels die kinderen - en volwassenen met hun innerlijke kind - blij maken.')

Een politica moet durven dromen. Maar wie zo in de Efteling belandt, is verder weg dan ooit.

Ik geloof best dat Simons oprecht is in haar politieke ambitie, al is Denk mij te duister.

Ik snap dat Zwarte Piet toe is aan een witwasoperatie. Als een wezenlijk deel van de bevolking zich gekwetst voelt, is dat geen 'linkse' aanval op onze volkscultuur, maar een feit uit de alledaagse realiteit. Toen mijn lelieblanke dochter weleens bij een gekleurd vriendje achter op de scooter door de stad reed, werd ze driemaal daags aangehouden door de politie. Dat overkomt haar anders nooit.

Ik zag Simons in DWDD aanslaan op het woord 'zwartjes' dat Martin Simek achteloos had gebezigd. Dat begreep ik, zonder dat ik geloof dat Simek een racist is - een veel te genuanceerde mening die op social media al snel racistisch werd bevonden.

Ik vind Sylvana geen 'jankneger', 'zwarte doos' of 'Klaagpiet'. Ik vond haar een vrouw die een hedendaagse ongemakkelijke waarheid goed verwoordde. Nu vind ik haar alleen nog maar een dwaalgeest.

In Paravisie beschrijft ze haar ochtendritueel. 'Na het douchen masseer ik mezelf met een heerlijk geurende etherische olie en heb ik een goed gesprek met mezelf in de spiegel. Ik bevraag mezelf, vergeef mezelf en complimenteer mezelf.'

Ik vroeg me af waarmee precies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden