Dvd

***** * * *..

Ariejan Korteweg

Trage cadans
Willard Grant Conspiracy: Bear Witness. Glitterhouse.

Trage cadans
Willard Grant Conspiracy wil met zijn dvd vooral mensen warm maken naar een concert te komen; een live-concert is immers altijd beter. Het is maar de vraag of dat in hun geval opgaat. Dat de concerten van Willard Grant belevenissen kunnen zijn, komt niet zozeer door wat er te zien is. Het is een clubje nerds, dat alleen beweegt als het echt niet anders kan.

Trage cadans
Het geheim schuilt in de intensiteit van hun samenspel. De songs betoveren door hun trage cadans. Die betovering werkt op het podium, vanwege de onontkoombaarheid van de situatie. Dat is wat je terugziet in de opnamen in het Duitse Rockpalast.

Trage cadans
Rotsvaste kern van de zesmans band is Robert Fisher, een man als een beer met de baard van een bekeerling, een indringende stem en een slaggitaar die van geen wijken wil weten. Wie zijn woorden wil ontlopen, zal met een grote boog om hem heen moeten. Een prominente rol vervult daarnaast de viool van Josh Hilman, wiens herhaalde motieven de algehele melancholie nog vergroten.

Trage cadans
Mooier nog dan het concert is de videoperformance die ze leverden bij het Orange Blossom Special Festival. Je hoort WGC, maar ziet beelden van toen er nog gepionierd werd in Amerika: treinen, tunnels, bruggen.Ariejan Korteweg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden