DVD

JORIS HENQUET

Nieuw: Oslo, August 31st

(2012, Joachim Trier) vanaf 13 september op dvd

Vrijwel alles wat het leven mooi maakt komt voorbij in dit Noorse drama, maar toch is het een sombere film. Dat heeft te maken met de blik van hoofdpersoon Anders (Anders Danielsen Lee), een dertiger die op 31 augustus terugkeert in de maatschappij, nadat hij in een afkickkliniek heeft gezeten vanwege een heroïneverslaving. Op een superieur in beeld gebrachte tocht door Oslo zien we hoe de knappe, intelligente Anders veel aanknopingspunten heeft om zijn oude leven weer op te pakken: hij maakt kans op een redactieplek bij een prestigieus tijdschrift, zijn vrienden nemen hem mee naar leuke feestjes en mooie meisjes tonen volop interesse. Maar iets in Anders lijkt voorgoed verloren te zijn gegaan. Regisseur Joachim Trier brengt de lusteloosheid van zijn hoofdpersoon op subtiele maar aangrijpende wijze over op de kijker.

Reprise

(2006, Joachim Trier)

Minstens zo interessant alsOslo, August 31st is de energieke debuutfilm van de nu 38-jarige Joachim Trier, met eveneens een hoofdrol voor Anders Danielsen Lee. Hij en Espen Klouman-Høiner spelen bevriende aspirant-schrijvers die ervan dromen om door te breken in het Noorse literaire wereldje. Vervolgens wordt het manuscript van de een opgepikt en uitgegeven, en belandt de ander in een psychiatrische instelling.

Le feu follet

(1963, Louis Malle)

Oslo, August 31st is gebaseerd op deze Franse film van Louis Malle, die op zijn beurt weer een verfilming is van de gelijknamige roman van Pierre Drieu La Rochelle uit 1931. In Le feu follet keert een depressieve alcoholist (Maurice Ronet) die in een rehabilitatiecentrum is geweest terug naar zijn vrienden in Parijs, om te kijken of hij zijn levensvreugde nog ergens kan terugvinden. U voelt hem aankomen: hij zoekt tevergeefs.

Melancholia

(2011, Lars Von Trier)

Hoewel ze bijna dezelfde achternaam delen schijnen er geen familiebanden te zijn; maar in thematiek zijn er zeker parallellen te trekken tussen de Noor Joachim Trier en de beroemde Deen Lars Von Trier. Oslo, August 31st mag dan somber en melancholiek zijn (het visitekaartje van de Scandinavische cinema), Lars Von Trier gaat op dit vlak graag nog een stapje verder en is bovendien absurder. Neem zijn vorig jaar verschenen meesterstuk over de ondergang van de aarde, die door zussen Charlotte Gainsbourg en Kirsten Dunst wordt begroet op respectievelijk een wanhopige en een zeer enthousiaste wijze.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden