DVDeo tovert elke rolprent in vier stappen om tot B-film

Twee jaar geleden zette de vijftienjarige zoon van een Noorse postbode de filmindustrie op stelten met software om films van dvd te kopiëren....

Peter van Ammelrooy

Jon Johansen heeft dat scenario rap herschreven. Sinds de tiener zijn vinding op internet heeft gezet, zijn duizenden dvd-films illegaal gekopieerd en op hetzelfde netwerk verspreid. Gelukkig voor de filmbonzen was het kopiëren - aangeduid als rippen - tot dusver geen eenvoudig karwei.

Welnu Hollywood, maak kennis met Denda. Dit Oldenzaalse bedrijf heeft vorig jaar DVDeo (36,38 euro) uitgebracht. Het computerprogramma belooft in vier stappen een perfecte kopie van een film van digital versatile disk naar cd-rom te maken.

In vier stappen?

Klopt, als we tenminste de talloze stapjes vergeten die het programma moet nemen voordat het aan de slag kan. DVDeo blijkt het equivalent van een slechte B-film. Het pakket biedt slechts een overzichtelijke verpakking voor een ratjetoe aan kopieergereedschap. De meeste software wordt door de Johansens van deze wereld gratis aangeboden op het web.

En dan blijkt niet alle benodigde programmatuur op de bijgeleverde cd-rom te staan. DVDeo gaat na installatie (met vele herstarts van de computer) op internet op zoek naar de nieuwste codecs, de software die nodig is om digitale bestandsformaten om te zetten. Het wemelt op de beeldscherm van de foutmeldingen over vermiste bestanden (File not found - Error 404) voordat DVDeo al zijn kopieergereedschap bij elkaar heeft kunnen sprokkelen.

Als er fouten optreden, moet de gebruiker zich door een brei aan Nederlandse, Duitse en Engelse aanwijzingen werken - wat de suggestie wekt dat de software in alle haast in elkaar is gezet.

Eenmaal aan de slag staat er binnen een uurtje een kopie op de pc van Outbreak, een rolprent met Dustin Hoffman uit 1995 over een ebola-epidemie in de Verenigde Staten. Nu komt de meest tijdrovende stap: de dvd-kopie omzetten naar een kleiner soort film, in DivX. Met ingedikt bestandsformaat past Outbreak op een cd-rom (die veel minder opslagruimte biedt dan de dvd).

Een nacht verder kunnen de fragmenten - dvd-films bestaan meestal uit verschillende delen - aan elkaar worden geplakt. Eventueel moet dan ook nog het beeld met het geluid worden gesynchroniseerd. In de laatste stap - de eenvoudigste - zetten we het eindresultaat op cd-rom.

Outbreak is een gelikte, maar voorspelbare film waarin een ruziënd biologen-echtpaar hun relatie en hun land van een wisse dood redt. Na de behandeling door DVDeo resteert alleen nog voorspelbaarheid. Bij de conversie naar DivX-formaat gaat veel van de beeldkwaliteit verloren.

De gekopieerde film kan ook alleen nog op een pc worden bekeken, niet meer in een dvd-speler. Inmiddels biedt Denda een 'professionele' versie van DVDeo die dat gemis opheft voor spelers die wel geschikt zijn voor DivX.

Het wachten is dus op een Noorse postbodezoon die van een Oldenzaals vluggertje iets bruikbaarders weet te maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden