DVDBakken vol met allerlei ideeën

Toto le héros..

Jan Pieter Ekker

Regie Jaco van Dormael.Distributie A-film HE.

‘Je wordt nooit wat je gedacht had te worden. En je doet nooit wat je gedacht had te doen’, zei Arthur Rimbaud nadat hij wapenhandelaar was geworden in Abessinië.

Deze gedachte vormt het uitgangspunt voor Toto le héros, het fantastische speelfilmdebuut van de Waal Jaco van Dormael uit 1991.

Toto le héros vertelt het verhaal van Thomas van Hasebroeck, een oude man die terugkijkt op zijn leven. Hij is ervan overtuigd dat hij vlak na zijn geboorte bij een brand is verwisseld met zijn rijke buurjongetje Alfred. Op zijn oude dag zint hij op wraak; hij meent dat zijn leven hem is ontstolen, in een sfeerrijk sprookje over onschuld en incestueuze liefde, het lot en het hart dat ‘boum’ zegt.

Toto le héros werd overladen met prijzen, waaronder de Gouden Camera in Cannes. In 1999 werd Van Dormaels scenario ook verkozen tot het beste Belgische scenario uit 1984-1999.

De film is nu eindelijk op dvd verschenen – een dubbeldvd zelfs, met veel extra’s. In de documentaire Mémoires de héros vertelt Van Dormael uitgebreid over zijn werkwijze. ‘Ik heb bakken vol kaarten met uiteenlopende ideeën. Die leg ik op een tafel, onderwerp bij onderwerp. Als er een kaartje op de grond valt, komt dat idee niet in de film.’

Ook is er een reünie met de hoofdrolspelers Thomas Godet (inmiddels kalend) en Sandrine Blancke. Striptekenaar François Schuiten toont de schetsen van een utopisch Brussel die uit geldgebrek de film niet haalden. ‘Tot op de dag van vandaag sluit ik tijdens de film mijn ogen op het moment dat we die scènes hadden willen gebruiken’, zegt Van Dormael daarover.

Na zijn overrompelende debuut maakte de regisseur nog maar één film: Le huitième jour, in 1996 de openingsfilm van het festival van Cannes. ‘Toen ik jong was’, zegt Van Dormael in Mémoires de héros, ‘maakte ik me meer zorgen over wat ik met mijn leven moest doen. Nu weet ik dat het leven me door de vingers glipt.’

Jan Pieter Ekker

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden