Dvd-techneuten en paasei-speurders

Hoeveel Nederlandse huishoudens zouden inmiddels over een 'thuisbioscoop' beschikken? Veel is er niet voor nodig: met een dvd-speler, een breedbeeldtelevisie en een paar surround-luidsprekers is het bioscoopje ingericht....

Dat kan natuurlijk ook met een gewone tv en zonder Dolby Digital-geluid, maar veel dvd-kijkers zijn technofreaks, blijkt uit DVD.nl Magazine. Kort geleden is het eerste nummer uitgebracht - een papieren versie van de al langer bestaande, populaire website dvd.nl.

Dvd.nl Magazine bevat tests van dvd-spelers en andere apparatuur, een vragenrubriek en achtergrondartikelen, maar het grootste deel van de pagina's is gevuld met recensies van nieuwe dvd-releases. Achter in het nummer is een verklarende woordenlijst opgenomen, en dat is geen overbodige luxe, want het wemelt van de duistere dvd-speak als 'anamorf breedbeeld', 'edge enhancement' en 'schaduwdetail'.

'Beeldruis en grain zijn vrijwel niet aanwezig', staat er bijvoorbeeld. 'Zonder dat dit voor problemen zorgt, vertoont de transfer soms wat minimale moiré en ringing artifacts.' En even verderop: 'De geluidseffecten worden in split-surround weergegeven, waarbij het LFE(.I) kanaal regelmatig dienst doet.'

Bij alle aandacht voor beeld- en geluidskwaliteit van de schijfjes - doorgaans toch prima in orde - sneeuwt de inhoud danig onder. Dat de dvd's films bevatten, lijkt een bijzaak; de besprekingen beperken zich tot een korte samenvatting van het verhaal en opmerkingen als 'een leuke actiekomedie' of 'een spannende thriller'.

Bij de concurrent DVD Report ligt dat iets anders. Het onlangs vernieuwde, uitgedijde tijdschrift besteedt uitgebreid aandacht aan de filmwereld. Niet alleen met dvd-besprekingen, maar ook met nieuwsverhalen en interviews. Omdat het altijd om films gaat die vele maanden eerder in de bioscoop uitkwamen, zijn de artikelen weinig verrassend. Maar voor wie rustig heeft gewacht op A.I. en Moulin Rouge op dvd, is de inhoud interessant genoeg.

Ook in DVD Report vormen de recensies - negentig maar liefst - de hoofdmoot. Alles komt voorbij: recente films, oude klassiekers, Nederlandse producties en muziekdvd's.

In DVD Report geen uitgebreide plussen en minnen over de geluidskwaliteit, maar wel veel nadruk op de zogenaamde 'extra's'. Naast de hoofdfilm bevatten de meeste dvd's een aantal extra programmaatjes, zoals een interview met de makers, een spelletje of een overzicht van in de montage gesneuvelde scènes.

De recensenten van DVD Report zijn er dol op. Hoe meer extra's, hoe beter. Sterker: een slechte film met fantastische extra's krijgt in het blad een positieve eindwaardering. Ontbreekt het aan voldoende leuke aanvullingen op de film, dan oordeelt de DVD Report-recensent streng: 'Voor die paar interviews en trailers hebben we niet zo'n mooie dvd-speler gekocht.' Hoge ogen gooien vooral de 'paaseieren': extra's die zich slechts met veel moeite blootgeven.

De vraag die na het lezen van beide bladen overblijft, is die waar de ware dvd-fanaat zich ophoudt: in het kamp van de techneuten, of bij de enthousiaste paasei-speurders? Van pure filmliefde lijkt niet echt sprake, maar die kan door de populariteit van dvd's alleen maar aangewakkerd worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden