DVD Shrink zet Hollywood slim een hak

Gone in 60 seconds is een typisch product van Jerry Bruckheimer, geslaagd producent van actiefilms uit Hollywood. De plot over een briljante autodief, die in vier dagen vijftig dure auto's moet stelen, is in negen seconden verteld....

Peter van Ammelrooy

Wat ook snel is gepiept, is een kopietje maken van de dvd die de filmmaatschappijen Buena Vista van de vier jaar oude film heeft uitgebracht. Nog niet in zestig seconden, maar veel scheelt het niet. Met behulp van een eenvoudig stukje software DVD Shrink staan de avonturen van Nicolas Cage en zijn maten binnen vier minuten op de harde schijf van een pc. Met nog eens een kwartier kan de film op een dvd-disk staan.

DVD Shrink is een van die computerprogramma's die de filmbonzen slapeloze nachten bezorgen. Tot een jaartje terug was het kopin van dvd-films nog een ingewikkeld proces. Een instructie vergde in de computerbladen nog vele pagina's met tekst. Met DVD Shrink is het een kwestie van enkele muisklikken.

Er zijn twee hobbels die elke 'piraat' voor de vermenigvuldiging van een dvd-film moet nemen. Bioscoopfilms met allerhande extra's worden door de producenten geperst op dubbellaagse dvdschijfjes (met een capaciteit van 8,4 gigabyte). De dvd-brander in de computer slikt overwegend enkellaags (4,7 GB) dvd's.

De tweede hindernis is het digitale slot dat Hollywood op zijn dvd-films aanbrengt. Die versleuteling moet voorkomen dat consumenten een videorecorder aan hun dvd-speler koppelen en een kopie maken van de dvd. De technologie moet ook verveelvoudiging met behulp van een pc verhinderen de sluipweg naar het internet blokkeren.

Hackers hebben de afgelopen jaren voor beide problemen een oplossing gevonden. DVD Shrink voegt ze samen in een overzichtelijk en rap programma.

De software lost het vraagstuk van het teveel aan data op door de beelden te comprimeren, zonder een merkbaar verlies aan kwaliteit. Ook kan de gebruiker ervoor kiezen om allerlei extra's van zijn kopie weg te laten, zoals de ondertiteling in Frans, Duits, Spaans en Italiaans of de obligate making ofdocumentaire. Ook kunnen de geluidssporen worden weggelaten voor zeskanaals-geluidsweergave. Wie zijn dvd's afspeelt op een stereo-televisie, heeft dit geluidsbombardement niet nodig.

Om te zien uit welke elementen de dvd is opgebouwd, speelt DVD Shrink de hele dvd eerst een keer in een razend tempo af: in een klein venstertje vliegen alle beelden voorbij. Daarna toont het programma de structuur en de onderdelen die pijnloos weg kunnen. Het is ook mogelijk om een dvdfilm in de hoogste kwaliteit te kopin, door het eindresultaat over twee of meerdere blanco dvd-schijven te verdelen.

Is de oorspronkelijke inhoud van een dvd 'afgeslankt', dan kan DVD Shrink aan het eigenlijke 'rippen' beginnen. Daarbij verwijdert het programma de kopieerbeveiliging en zet het de beelden, geluid en bedieningsmenu op de harde schijf van een pc. Daarna kan de film met een brandprogramma als Nero naar een blanco dvd-schijf worden overgezet.

Het mooie aan DVD Shrink is dat het gratis op internet wordt aangeboden. De bedenkers van het programma zijn anoniem en een klein leger aan vrijwilligers zorgt dat de software bij de tijd blijft (dat wil zeggen: de nieuwe hindernissen neemt die Hollywood tegen kopin opwerpt).

DVD Shrink biedt een sympathiek alternatief voor veel van de commerci dvd-kopieerders die op de markt verschijnen en daar soms weer even snel van verdwijnen. De Amerikaanse filmmaatschappijen voeren aan de lopende band processen tegen leveranciers van deze softwareproducten. De achilleshiel van deze programma's is het onderdeel dat de kopieerbeveiliging kraakt. Gebruik van dit breekijzer is in strijd met de Digital Millenium Copyright Act in de VS die digitale media tegen diefstal moet beschermen.

Voorlopig weet DVD Shrink net als Randall 'Memphis' Raines in Gone in 60 Seconds Hollywood nog steeds voor te blijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden