‘Duyvendaks onthulling heeft partij beschadigd’

den haag GroenLinks-leider Femke Halsema vindt dat Wijnand Duyvendak zijn partij heeft beschadigd door plompverloren zijn beruchte inbraak te onthullen....

Kim van Keken

Zij noemt de toon waarop het Kamerlid zijn onthulling deed via een persbericht ‘ongepast’. Halsema, die dinsdag terugkwam van vakantie, was onaangenaam verrast door de aankondiging van Duyvendaks boek Klimaatactivist in de politiek. In die aankondiging noemt hij zijn ‘eerste grote milieuactie’ een ‘groot succes’. Bij die actie, een inbraak in het ministerie van Economische Zaken, werden plannen voor kerncentrales ontvreemd.

Halsema: ‘Dat hij die inbraak er zo uitflapte is onbegrijpelijk en buitengewoon onverstandig.’ Duyvendak zei donderdag dat hij het citaat nooit zonder enige context de wereld in had moeten sturen. Door die passage heeft zijn ‘geloofwaardigheid als Kamerlid een deuk opgelopen’. Halsema laat hem niet vallen als Kamerlid. ‘Hij moet werken aan het herstel van de opgelopen deuk.’

De fractieleider benadrukt dat ze inbreken op departementen ‘volstrekt onacceptabel’ vindt. Leden van de partij moeten ‘rekenschap afleggen over hun verleden’. Ze zegt dat Duyvendak haar voldoende heeft geïnformeerd over zijn links-activistische verleden.

‘Ik wist dat hij deel uitmaakte van de groep Onkruit; in die zin wist iedereen dat hij wel eens had ingebroken. Hij is ook nooit stiekem over zijn verleden geweest.’ Over de inbraak op het ministerie werd ze in het voorjaar op de hoogte gesteld, toen ze het manuscript las van zijn boek, waarin hij zijn eigen acties afkeurt. ‘Ik heb hem steeds gestimuleerd rekenschap af te leggen. Met het boek maakt hij juist schoon schip, rekent hij af met het hinderlijke verleden dat hem jaren achtervolgde.’ Hij bereikte met de korte onthulling het tegenovergestelde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden