Duw- en trekwerk deelt de wereld in: Graphic-teksten

Uit magnetische, chemische, radioactieve en geologische overeenkomsten en nauw aansluitende kustlijnen van de continenten is op te maken dat zijn ooit één geheel vormden....

200 miljoen jaar geleden. Afrika, India, Zuid-Amerika, Australië en Antarctica vormen het zuidelijk deel Gondwanaland van het oercontinent Pangea.

160 miljoen jaar geleden. Mantelpluimen, aangegeven met de zwarte vierkantjes, hebben de eerste breuk veroorzaakt, waardoor een smalle waterweg ontstaat die de huidige Wendell-zee bij Antarctica zal vormen en de bassins van Somalië en Mozambique.

130 miljoen jaar geleden. Een krachtige mantelpluim onder het latere Brazilië breekt Zuid-Amerika los van de Afrikaans-Indische plaat. De bewegingen van de continenten over de toppen van mantelpluimen laten littekens na die reconstructie van de routes mogelijk maken. Onder Zuid-Amerika blijft de top van de mantelpluim vastzitten.

100 miljoen jaar geleden. De opdeling wordt definitief. Afkoeling van nieuwe korstgedeelten veroorzaakt dichtheidsverschillen waardoor de zwaartekracht ze in beweging brengt. Middenop de oceaanbodems ontstaan vulkanische ruggen.

De moderne wereldkaart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden