Duvel-in-doosje

Staat ons binnenkort nog een terrasscène met bokaal te wachten? Vrijwel iedereen die deze vraag voorgelegd krijgt, moet enigszins schamper lachen....

Peter van den Berg

‘Kan ik je hiermee gelukkig maken?’, vraagt de baas op een vroege morgen, terwijl hij bijna achteloos een kartonnen doosje van de Belgische bierbrouwer Duvel op de werkbank plaatst. In de verpakking treft Niche een mini-Duvelglas aan. Mooi attribuut voor de ‘kleine’ drinker.

Bij aankoop van twaalf Duvel-flesjes geeft de brouwer deze zomer een miniglas cadeau. Een soort Duveltje-in-een-doosje. ‘Het idee om deze kleine collectors items aan te bieden is ontstaan bij proeverijen. Dit is een initiatief waarbij mensen een kleiner glas Duvel krijgen aangeboden. De vraag naar het hebbeding is zo groot, dat de brouwerij heeft besloten tijdelijk een nog kleiner glas te verdelen’, laat Johan van Dyck, marketing-manager van Duvel, weten.

De Duvel-mini-bokaal komt op een goed moment; precies dertig jaar nadat op het Museumplein in Amsterdam een internationale biertentoonstelling werd gehouden. Een maand lang brachten Belgische brouwerijen in de snikhete zomer van 1976 hun bier in een traditionele Spiegeltent aan de man. De manifestatie betekende in Nederland de doorbraak van de ‘vreemde’ bieren.

De tentoonstelling was zo’n succes dat sommige bezoekers ’s nachts op het plein in een tentje sliepen om de volgende middag bij het opengaan van de ‘expositieruimte’ weer onmiddellijk te kunnen toeslaan.

Anno 2006 doet Niche er beter aan wat te temporiseren. Met deze minibokaal kan dat ook nauwelijks anders.

Peter van den Berg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden