Duurzame kleren naai je zelf

LISA KOETSENRUIJTER

AMSTERDAM - Een pil nemen om je haar zo lang te laten groeien dat je geen kleren meer hoeft te dragen: de ultieme oplossing voor een eerlijke kledingindustrie volgens onderzoeker Natascha van der Velden. Dan hoeven we immers niets meer te verbouwen en niemand meer te laten werken voor onze kleding. Ze presenteert het 'discussie-idee' op de tentoonstelling Fair Fashion Lab, die tot het eind van het jaar te bezoeken is in Den Haag.

Een jaar na de ramp in Bangladesh presenteert het Humanity House vijf visies op een eerlijke kledingindustrie. De wetenschappelijke insteek komt van Van der Velden. Ze promoveert aan de TU Delft op duurzame kledingproductie en laat bezoekers kennismaken met het EcoDesign Strategy Wheel (zie afbeelding): een soort spinnenweb met acht assen die de duurzaamheid van diverse aspecten van een product meten. Van der Velden: 'Hoe groter het oppervlak, hoe beter je bezig bent.'

Ze wil in haar wiel zoveel mogelijk factoren verwerken. 'Er zijn al honderden labels, maar die gaan steeds over maar een klein stukje van de productie. Dat het katoen biologisch is bijvoorbeeld. Ik wil het geheel vatten in één cijfer.' Nu bestrijkt het wiel acht factoren die gaan over de impact op de aarde, zoals materiaalkeuze, productieproces en distributie.

Op de tentoonstelling is het wiel verwerkt als duurzaamheidslabel aan een stukje stof van olifantengras, een gewas dat ook in Nederland kan groeien en minder water behoeft dan katoen. Toch was een kledinglabel niet de eerste toepassing die Van der Velden had bedacht. 'Het is een tool voor productontwerpers, ze kunnen zien met welke factoren ze rekening moeten houden. Dit slaat aan bij het grote publiek, het is makkelijk te snappen. Het was niet de intentie, maar we zouden zo'n label best in het leven kunnen roepen.'

Naast Van der Velden tonen ook kunstenaars Tinkebell en Arne Hendriks, trendwatcher Hilde Roothart en modeontwerper Monique van Heist hun visie op de kledingindustrie. Die laatste stelde haar protestcoat beschikbaar. Bezoekers kunnen hem passen en dan van de juiste maat het 23-delige patroon overtekenen en het thuis zelf naaien. Een klus om even goed voor te gaan zitten - net zoals ze doen in de kledingfabrieken.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden