Duurzame energie levert meer geld op dan ze kost

Het nieuwe kabinet moet vooral blijven investeren in groene energie. Een duurzame energiehuishouding levert namelijk op lange termijn economisch meer op dan ze kost.

Van onze verslaggever Michael Persson

Dat concludeert het Regieorgaan Energietransitie, een onafhankelijke ministeriële denktank over de toekomstige energievoorziening, uit een vandaag te verschijnen studie van SEO Economisch Onderzoek, een instituut gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam.

De conclusie lijkt in te druisen tegen de plannen van een rechts kabinet. Dat koerst aan op een snelle afschaffing van de subsidies voor duurzame energie. Volgens voorzitter Theo Walthie van het Regieorgaan zijn subsidies nog zeker tot 2015 nodig.

De economen van SEO hebben in opdracht van het Regieorgaan alle maatschappelijke kosten en baten van twee mogelijke energiehuishoudingen op een rijtje gezet. Uitgangspunt is in beide gevallen dat de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met 80 procent is teruggebracht. In de ene variant gebeurt dat met hulp van kolencentrales met CO2-opslag en kerncentrales. In het andere geval met windmolens, biomassa en zonnepanelen. Daarnaast is in beide varianten een forse energiebesparing nodig.

Zowel voor de fossiel/nucleaire als de hernieuwbare route zijn investeringen nodig tot zo’n 300 miljard euro. De baten liggen echter hoger. Daarin zijn niet-financiële baten meegerekend, zoals het vermijden van een al te ernstig broeikaseffect.

Dalende kosten


‘De belangrijkste boodschap is dat investeren in een duurzame energiehuishouding loont’, zegt hoogleraar Carl Koopmans van SEO. ‘De voornaamste reden is dat de kosten van hernieuwbare technologieën, gebaseerd op wind en zon, de komende decennia sterk dalen.’ Die dalende kostencurve is wel onzeker, erkent hij, maar de aanname is gebaseerd op veronderstellingen van het gerenommeerde energieagentschap IEA.

Volgens Walthie maken de berekeningen duidelijk dat beide routes naar een CO2-arme energievoorziening goedkoper zijn dan doorgaan op de huidige weg. ‘Maar wij denken dat je de hernieuwbare route moet kiezen. Anders blijf je afhankelijk van grondstoffen met onzekere prijzen, afkomstig uit landen die je niet altijd welgezind zijn.’

Een ander voordeel van de duurzame optie is dat daar veel geld mee te verdienen is. ‘We kunnen nu energiebeleid, innovatiebeleid en industriebeleid aan elkaar koppelen. Er gaat ontzettend veel gebeuren op het gebied van hernieuwbare energie, die bedrijven kun je lokken als je zelf ook een thuismarkt hebt.’

Hij acht meer samenwerking op energiegebied noodzakelijk. Ook bepleit hij één sleuteldepartement voor energie. Nu is het energiebeleid verdeeld over de ministeries van Economische Zaken, VROM, Financiën en Verkeer en Waterstaat.

Walthie is niet tegen de geplande nieuwe kolencentrales en de bouw van een nieuwe kerncentrale. ‘Laten we daar niet te veel discussie-energie aan verspillen. Maar je moet ook stappen zetten op de hernieuwbare weg. Dat vergt nieuwe stroomverbindingen met het buitenland. Je moet investeren, anders manoeuvreren we onszelf in een doodlopende straat.’

Zonnepanelen in Amersfoort (Marcel van den Bergh / de Volkskrant) Beeld Marcel van den Bergh
Zonnepanelen in Amersfoort (Marcel van den Bergh / de Volkskrant)Beeld Marcel van den Bergh
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden