'Duurzaam' staat laag op agenda Shell

60 procent van de energie zal in 2050 fossiel zijn, zegt scheidend Shell-directeur Peter Voser. Hij voorspelt daarmee een klimaatcatastrofe.

Wie hoopt op veel méér investeringen in groene energie om het klimaatprobleem te lijf te gaan, moet voorlopig niet te veel rekenen op energiereus Shell. Dat blijkt uit het afscheidsinterview van algemeen directeur Peter Voser dat het bedrijf woensdag heeft gepubliceerd.


Shell, zegt Voser, heeft op dit moment geen plannen om extra te investeren in duurzaamheid. Men houdt het op de bestaande exploitatie van windmolens via 'onze kleine windbusiness' in de VS en Nederland.


Op het gebied van niet-fossiele energie heeft Shell tijdens de vijf jaar van Vosers leiderschap slechts geïnvesteerd in Brazilië, waar het samenging met Cosan Industria, producent van biobrandstof uit suikerriet. Daar wordt nu jaarlijks 730 miljoen euro geïnvesteerd in ontwikkeling en uitbreiding van bio-ethanolproductie.


De baas van Shell ziet het aandeel duurzame energie in de wereld de komende 35 jaar wel toenemen, maar het bedrijf anticipeert volgens hem op een scenario waarin fossiele energie in 2050 nog steeds 60 procent van de wereld-energiemix zal uitmaken. Dat zou een klimaatcatastrofe onafwendbaar maken.


In dat fossiele segment bevindt zich de corebusiness van Shell, dat veel méér gas hoopt te gaan verkopen dan nu, wat hopelijk ten koste zal gaan van kolen die bij verbranding twee keer zoveel broeikasgas CO2 produceren. Ook in de opslag van CO2 in de bodem wordt geïnvesteerd.


Het klinkt bijna achteloos, maar een scenario met 60 procent fossiele brandstof in 2050 is er een met grote gevolgen. De 'veilig' geachte grens van 2 graden opwarming van de aarde wordt er ruim mee overschreden, tot 4 graden of méér. Om binnen die veilige grens te blijven, mag in 2050 maximaal 43 procent van de energiemix uit fossiele brandstoffen bestaan.


In zijn prognose staat Voser niet alleen. Ook het Internationaal Energie Agentschap IEA gaat er van uit dat het wereldwijde gebruik van fossiele energie de komende twintig jaar zal toenemen tot ver boven de limiet die is afgesproken in internationale klimaatonderhandelingen. Simpelweg wanneer de huidige trends worden doorgetrokken, zoals redelijkerwijs te verwachten is.


Maar Shell is zelf een van de grote spelers op de energiemarkt. Alleen al in Nederland wordt jaarlijks meer dan 550 miljoen euro uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling. Wereldwijd investeert het bedrijf dit jaar het duizelingwekkende bedrag van 45 miljard dollar (32,7 miljard euro).


Slechts een fractie daarvan gaat naar duurzaam onderzoek dat niet gericht is op fossiele brandstoffen. Zo investeerde Shell vorige maand 2 miljoen euro in onderzoek naar CO2 -neutrale brandstoffen; een project van de stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie FOM.


Wat verder kan helpen, is Shells kruistocht in Europa voor hogere prijzen voor CO2 -rechten. Die handel zou een pijler moeten zijn onder het klimaatbeleid omdat het de uitstoot van broeikasgas steeds duurder zou maken. Maar het werkt niet omdat er te veel rechten op de markt zijn en de prijs laag blijft.


Hogere prijzen zijn goed voor Shell, dat haar kansen voor gas ziet stijgen ten koste van kolen. Maar ook voor de kansen van duurzame energie. Een zeldzame 'win-win', die meer toeval lijkt dan gevolg van beleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden