Duurzaam onderpresteren

Christelijk ingesteld en op zoek naar een belegging? In Amerika is het Noah Fund actief, een beleggingsfonds dat de 8 miljoen aan haar toevertrouwde dollars steekt in christelijke principes, en aandelen mijdt die te maken hebben met alcohol, tabak, gokken, pornografie of abortus....

Lucratief? Nauwelijks. Pacifisten en anderen die het goed voorhebben met de wereld moeten het van de beurs niet hebben. Amerikaanse beleggingsfondsen uit de 'sociaal verantwoorde' categorie daalden de afgelopen twaalf maanden ruim 23 procent in waarde, zo blijkt uit de jongste rangschikking van de financiële berichtendienst Bloomberg onder 39 'verantwoorde beleggingsfondsen'. In de categorie 'religieus verantwoorde fondsen', waarin ook het Noah Fund valt, was het bloedbad nog ietsje groter: min 23,9 procent.

Ter vergelijking: het Dow Jones gemiddelde daalde in diezelfde tijd 20 procent en de S & P 500 bijna 23 procent. Beleggen met je geweten levert dus geen spectaculaire resultaten op, en vaak zelfs iets slechtere rendementen dan conventionele beleggingen.

Bloomberg-commentator Chet Currier trekt hieruit de conclusie dat de filosofie 'wie goed doet, goed ontmoet' in geldtermen bepaald niet opgaat.

Het blijft tobben met duurzame fondsen. Freddy van Mulligen, hoofd research van beleggingsfondsenmonitor Morningstar, zette een aantal cijfers en feiten over duurzame fondsen op een rij.

Feit één: in de meeste markten presteerden deze fondsen iets slechter dan 'gewone' fondsen in de periode 1990 tot en met 2003, zo blijkt uit onderzoek van wetenschapper Rob Bauer, Kees Koedijk en Rogér Otten. Hogere kosten en stijlverschillen (duurzame fondsen beleggen vaker in kleinere ondernemingen) lijken de oorzaak hiervan te zijn.

Feit twee dat Van Mulligen opduikelt: duurzaam beleggen is risicovoller, zo blijkt uit onderzoek van Commerzbank. Duurzaam beleggen is kiezen voor beperkingen en minder spreiding.

Voor Currier zijn de minieme verschillen tussen duurzame beleggingsfondsen en hun gewone broertjes reden om de hele duurzaamheidsindustrie overbodig te verklaren. 'Beleggen ís inherent sociaal verantwoord', luidt zijn originele motivering. 'Elke belegger verschaft de benzine die bedrijven en overheden draaiende houdt, banen schept en huizen bouwt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden