Duurzaam hout bij vijf grote firma's in de bouw

Vijf van de grootste Nederlandse bouwbedrijven en vier van de grootste houthandelaren hebben afgesproken alleen nog hout te gebruiken met een duurzaamheidscertificaat, zoals dat van het Forest Stewardship Council FSC. Hiermee gaan zij verder dan de EU-wetgeving tegen de import van illegaal hout, die sinds 3 maart van kracht is. FSC Nederland nam het initiatief tot de overeenkomst.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

AMSTERDAM - De betrokken houthandels Van Drimmelen, Dekker, Stiho en Wijma Kampen zijn samen goed voor ruimschoots de helft van al het bouwhout dat in Nederland wordt gebruikt.

De deelnemende bouwbedrijven zijn de grootste in Nederland: Ballast Nedam, BAM, Heijmans, TBI en VolkerWessels. De vijf hebben samen volgens Leen van Dijke van VolkerWessels rond 7 procent van de markt in handen. Hij denkt dat het effect van het convenant veel groter zal zijn. 'Wij vijven kopen bijna alleen nog duurzaam hout. Dat betekent dat elke houthandel straks een aparte opslagplaats voor gecertificeerd hout moet hebben. Dat zullen ze te duur vinden, en dan stappen ze over op alleen maar gecertificeerd hout.'

De vijf bouwers zullen in hun eigen projecten alleen nog duurzaam hout verwerken. In offertes zullen ze ook uitgaan van duurzaam hout.

In Nederland is 66 procent van al het hout dat wordt gebruikt gecertificeerd, van tropisch hardhout 40 procent. Directeur Liesbeth Gort van FSC Nederland is opgetogen over het akkoord. 'Dit zal zeker grote gevolgen hebben. Het is goed dat deze bedrijven hun nek willen uitsteken voor duurzaam hout. En dat in een tijd dat de bouw het erg moeilijk heeft.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden