Duurzaam afvallen: brood, aardappelen en matigheid

Veel diëten doen koolhydraten in de ban. Laten die nu net de meest duurzame voeding zijn.


De Voedselzandloper, Broodbuik, ja, zelfs Atkins worden van stal gehaald in de strijd tegen de verworven feestdagenkilo's. Afgezien of je er werkelijk slank en gezond van wordt: hoe scoren zulke diëten als het om duurzaamheid gaat?


Koolhydraten - vooral in voedingsmiddelen als aardappels, rijst, brood en pasta (van tarwe), maar ook in zoetigheid als snoep en koek - behoren juist tot de meest duurzame voedingskeuze. Tarwe en aardappels worden in grote hoeveelheden en heel efficiënt verbouwd en je hoeft er niet heel veel van te eten om toch voldoende energie en voedingstoffen binnen te krijgen. Daarentegen eet je van snacks en zoetigheid juist wel snel te veel en kunnen we ze uit gezondheids- én uit milieuoogpunt best missen, omdat het bewerkte voedingsmiddelen zijn, waarvan de productie meer energie kost dan basisvoedingsmiddelen als aardappels en brood.


Als je koolhydraatarm gaat eten, moet je de koolhydraten, die energie en voedingstoffen leveren, compenseren. Groenten vullen niet erg goed. Daarom is de kans groot dat je meer eiwitten en vetten gaat eten, in vlees, kaas en vis. Dat zijn nu net de meest milieubelastende voedingsmiddelen die er zijn, onder andere doordat we koeien, kippen en varkens graan en soja voeren dat we zelf ook zouden kunnen eten.


De milieubelasting van kaas, ook een 'koolhydraatvrij' voedingsmiddel, is nauwelijks kleiner dan van vlees: alleen eieren scoren iets beter. De wilde visstand gaat nog steeds achteruit en viskweek zorgt voor grote milieuproblemen. (Veel) meer vis eten is ook geen duurzame optie, zelfs niet als je alleen verantwoorde MSC/ASC/biologische vis zou kopen.


Dieetboeken bevelen vaak wel extra groenten aan: heel gezond en ook duurzaam, tenzij je meer groenten en fruit buiten het seizoen gaat eten, zoals de bij dieetgoeroes populaire groene asperges en avocado's, frambozen, bessen en granaatappels. Die zijn in de winter bepaald geen milieubewuste keuze omdat ze óf uit de warme kas komen óf van ver weg worden ingevlogen.


'Koolhydraatarm' is dus niet automatisch duurzaam: integendeel. Het wordt beter als je groenten en fruit uit het seizoen eet en in plaats van meer vis en vlees, tofu of peulvruchten. Helaas 'mogen' die vaak niet omdat ze ook veel koolhydraten bevatten. Duurzamer zou zijn: minder vlees en verder (matig) eten volgens de Schijf van Vijf. Daar word je óók slanker van.


Product: koolhydraatarm eten


Prijs: vaak duurder


Verkrijgbaar: supermarkten e.d.


Oordeel: 1 ster

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden