nieuwsrechtszaak

‘Duurste telefoontje’ heeft een prijskaartje: oud-rechter moet 1,4 miljoen betalen

Het duurste telefoongesprek uit de geschiedenis van de rechterlijke macht heeft nu ook een prijskaartje. Oud-rechter Hans Westenberg moet een schadevergoeding betalen van in totaal 1,4 miljoen euro aan de advocaat die hij jarenlang onterecht als ‘leugenaar’ heeft weggezet en daardoor ‘in zijn naam en goede eer’ heeft aangetast. 

Voormalig rechter Hans Westerberg (met blauwe jas) komt aan bij de rechtbank voor het getuigenverhoor over het lekken van een dossier in de Chipshol-zaak. Beeld ANP

Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch vandaag besloten. Daarmee komt er een einde aan een slepende juridische procedure, die geheel draait om de zogeheten Chipshol-zaak van de inmiddels overleden vader Jan en zoon Peter Poot. 

Die hadden allerlei grond rondom Schiphol verworven, maar bij pogingen met hun bedrijf Chipshol die grond te ontwikkelen, waren ze beland in een moeras van juridische procedures. In één van die kwesties werden ze bijgestaan door de advocaat Hugo Smit, die in 1994 toenmalig rechter Hans Westenberg aan de telefoon kreeg. In een kort gesprek zou Westenberg hem gezegd hebben dat hij beter kon ophouden met de procedure, omdat ze de zaak toch zouden verliezen. 

Advocaat Smit rakelde dit opmerkelijke voorval later op in een boek over de advocatuur. ‘Bij grote claims leert de ervaring dat Nederlandse rechters nerveus worden. Er gaan opeens gekke dingen gebeuren, zoals rechters die uitvoerig met advocaten gaan bellen over de zaak. In de Chipshol-zaak is dat ook gebeurd’, aldus Smit in het boek.

Rechter Westenberg sleepte Smit hierna voor de rechter en ontkende het omstreden belletje te hebben gepleegd. Maar in 2009 oordeelde het gerechtshof dat de rechter wel degelijk met Smit had gebeld. Daarop begon Smit een slepende civiele procedure om schadevergoeding te krijgen. Hij eiste in totaal ruim 4,5 miljoen euro. 

Reputatieschade

Eerder stelde het hof al vast dat advocaat Smit een schadevergoeding moest krijgen omdat rechter Westenberg en de Nederlandse Staat hem schade hadden toegebracht. De Raad voor de Rechtspraak steunde Westenberg namelijk en had gezegd dat het handelen van Smit niet door de beugel kon en ‘schadelijk was voor het functioneren van de rechtspraak’.  Het gerechtshof in Den Bosch heeft de schadevergoeding nu vastgesteld op 1,4 miljoen euro, vanwege reputatieschade en inkomstenderving.  

De zaak leidde ertoe dat de bijnaam van Westenberg van ‘de bellende rechter’ in ‘de liegende rechter’ veranderde. Ook ging hij in 2009 ‘op verzoek van het bestuur van de rechtbank en in goed overleg’ met vervroegd pensioen om ‘discussie over zijn functioneren’ te voorkomen. 

Advocaat Smit was niet bereikbaar voor commentaar.

Voormalig rechter Westenberg wilde vooralsnog geen commentaar geven op het oordeel van het gerechtshof en de toegekende schadevergoeding, omdat hij nog niet met zijn advocaat had overlegd. Financieel heeft de uitspraak voor Westenberg persoonlijk geen consequenties.  Bij zijn gedwongen pensionering sprak hij met de Raad voor de Rechtspraak af dat de Raad op zou draaien voor de kosten die voortvloeien uit de gerechtelijke procedures tussen hem en advocaat Smit.

LEES OOK:

Hoe één kort telefoontje uitgroeide tot misschien wel het duurste belletje uit de geschiedenis van de rechterlijke macht

Het was maar een kort telefoongesprek. Een minuutje of tien duurde het. Maar het zal het duurste belletje uit de geschiedenis van de rechterlijke macht zijn. Het ging nog gewoon via de vaste lijn, want in 1994 was de mobiele telefoon een zeldzaamheid. Het betreffende telefoongesprek tussen rechter Hans Westenberg en advocaat Hugo Smit aan het einde van dat jaar was ook een zeldzaamheid. Want rechters bellen normaal niet met advocaten in lopende procedures.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden