Dutroux werkte alleen, zonder criminele bende

Marc Dutroux moet dit najaar of begin 2004 terecht staan. Zijn vrouw Michèle Martin en handlanger Michel Lelièvre worden beticht van medeplichtigheid...

Van onze correspondent Rob Gollin

De raadkamer van de rechtbank in Neufchâteau maakte vrijdag met deze uitspraak duidelijk dat er geen harde aanwijzingen zijn voor het bestaan van een crimineel netwerk rond Dutroux waarbinnen ontvoerde meisjes werden verhandeld en misbruikt. Een apart onderzoek daarnaar loopt nog. Procureur Bourlet heeft lang geprobeerd aan te tonen dat Nihoul een spilfiguur was in zo'n bende. Onderzoeksrechter Langlois gelooft dat Dutroux vrijwel geïsoleerd opereerde .

Ouders van de kinderen reageerden verdeeld. Een aantal is teleurgesteld en heeft beroep aangetekend. Volgens Paul Marchal, de vader van het vermoorde meisje An, bevat het dossier voldoende elementen om een doorverwijzing van Nihoul te rechtvaardigen. Jean Lambrecks, de vader van Eefje, ziet af van beroep. 'Ik wil dat de verdachten liever vandaag dan morgen voor de rechtbank verschijnen.'

De verdenking van betrokkenheid van Nihoul, in de jaren tachtig actief in Brusselse nachtclubs en eerder veroordeeld wegens oplichting, stoelde vooral op de levering van duizend xtc-pillen aan Lelièvre, daags na de ontvoering van Laetitia bij het zwembad van Bertrix. Ook zijn er omstreden getuigenissen dat de zakenman zich daar met Dutroux en Lelièvre daags voor de kidnapping ophield.

Volgens de uitspraak van de raadkamer is er geen verband aangetoond tussen de levering van de drugs en de ontvoering. Contacten tussen Nihoul en Dutroux zouden vooral betrekking hebben op werk, aankoop van onroerend goed en reparaties aan een auto. Mogelijk moet de zakenman nog wel in Brussel terechtstaan wegens drugshandel. Hij beweert dat de levering was bedoeld om als politie-informant te infiltreren in de bende.

Nog altijd staat niet vast wanneer het proces tegen Dutroux gaat beginnen. Wegens het hoger beroep moet nu eerst de kamer van inbeschuldigingstelling van de rechtbank in Luik bepalen wie er later dit jaar in de beklaagdenbank moeten plaatsnemen. Ook acties van de nieuwe advocaat van Dutroux, die de rechtbank in Neufchâteau van partijdigheid beticht, kunnen vertragend werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden