'Dutroux trekt gordijn van rook op'

Marc Dutroux is begonnen met het optrekken van een rookgordijn. Dat stellen de advocaten van zijn slachtoffers en nabestaanden. 'Wij maken ons geen illusies....

Dat zei advocaat Joris Vercraeye dinsdag namens de familie van Eefje Lambrecks. Zij werd samen met haar vriendin An Marchal ontvoerd, misbruikt en vermoord.

Paul Quirynen, de advocaat van de familie Marchal, deed een oproep aan Dutroux om mee te werken 'de waarheid te vinden. De echte waarheid. Dat is het laatste dat de slachtoffers en hun naasten nog zou kunnen helpen.'

Ze reageerden daarmee op Dutrouxs advocaat Xander Magnée. Die zei gisteren tegen de twaalfkoppige volksjury dat Dutroux niet als een 'geïsoleerd monster' heeft geopereerd en dat tal van potentiële getuigen of betrokkenen door duistere omstandigheden om het leven zijn gekomen: door zelfmoorden, vergiftiging, of dubieuze auto-ongelukken.

Daarmee blaast hij de nooit bewezen netwerktheorieën weer nieuw leven in. De door justitie als 'onmogelijk, onwaarschijnlijk en oncontroleerbaar' afgeschreven verklaring van de X1-getuige Regina Louf moeten volgens Dutrouxs verdediging serieus worden genomen. De X1-getuige deed onder meer verklaringen over seksfuiven met kleuters.

Ook wil hij aandacht vragen voor de satanische 'sekte' Abrasax in Forchies-la-Marche, eind 1996. Hij citeerde het briefje dat werd teruggevonden bij Bernard Weinstein, die volgens de aanklacht levend werd begraven door Dutroux. Op dat briefje stond: 'Bernard, vergeet niet hem/haar er aan te herinneren dat het grote feest nadert en dat we wachten op het cadeau voor de hogepriesteres.' Dat zou een bestelling zijn voor zeventien slachtoffers.

Justitie liet het Abrasax-spoor echter al in 1997 varen.

Volgens de dinsdag voorgelezen akte van beschuldiging is zakenman en meervoudig veroordeeld oplichter Michel Nihoul drie keer in het huis van Marc Dutroux en Michelle Martin geweest terwijl de Luikse meisjes Julie en Mélissa daar zaten opgesloten. Dit had Martin van Dutroux gehoord, zo staat in de aanklacht.

Een getuige heeft volgens de aanklacht Nihoul samen met Dutroux en Lelièvre gesignaleerd in de badplaats Oostende, kort voor de ontvoering van An en Eefje uit Hasselt, in de zomer van 1995 in Oostende. Nihoul (62) blijft ontkennen iets te maken te hebben gehad met de ontvoeringen. Volgens advocaat Xavier Attout heeft de 62-jarige man wel duizend XTC-pillen geleverd aan medeverdachte Michel Lelièvre, maar dat zou een door de politie gecontroleerde 'undercoveractie' zijn geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden